Tommi Vaiho nollade AIK i derbyt

Djurgårdens reservmålvakt med succéinhopp

avFredrik Jönsson, Frida Fagerlund, Simon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

Sent inkastad i målet efter Andreas Isakssons skada.

Då nollade Djurgårdsreserven Tommi Vaiho AIK i derbyt.

– Jag kände ingen press, jag har inget att bevisa för någon, säger målvakten.

Årets sista Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK var även tänkt att bli Andreas Isakssons sista i karriären.

Kort innan avspark tvingades dock målvakten kasta in handduken på grund av ett stukat finger. In mellan stolparna hamnade i stället reserven Tommi Vaiho som innan söndagens möte hade gjort två allsvenska matcher i år.

Ett bittert avslut för Isaksson – även om Vaiho inte tror att 37-åringen sörjer det märkbart.

– Klart man känner med honom. Samtidigt har han spelat EM, VM och Champions League så det går nog ingen nöd på honom, säger Tommi Vaiho efter derbyt som slutade mållöst.

– Jag tror inte att han kommer tänka på det här om några år, att han missade ett Stockholmsderby. Han har spelat många fina matcher.

Nere på planen var det tufft spel. Totalt delade domaren Stefan Johannesson ut fem gula kort, två till djurgårdslägret (Erik Johansson och Jonas Olsson) och tre till AIK (Enock Kofi Adu, Alexander Milošević, Tarik Elyounoussi).

Det innebär att Adu och Elyounoussi är avstängda i nästa omgång mot Malmö FF.

Hyllade målvakten

I den första halvleken hade Milošević den vassaste chansen med en hård nick. Tommi Vaiho såg dock till att rädda samtliga AIK-försök. 

– De skapar några bra lägen där i första halvlek men i den andra tycker jag att vi tar över lite mer. Det är som ett derby brukar vara, tufft spel och knappt några målchanser, säger Vaiho.

Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel hyllade målvakten efter 0–0-mötet. 

– Han gör en riktigt bra match. Han får göra den första räddningen vid bortre. Han tränar otroligt bra, varje dag, så han håller sig i form. När han väl får chansen är han redo, säger Melkemichel. 

Norling: ”Ganska bra från oss”

AIK var desto mer besvikna över resultatet som innebär att man gick miste om att dryga ut tabelledningen ordentligt.

– Om man tittar på matchen så är vi inte helt nöjda med vårt spel i första, framför allt blev vi lite passiva i vårt anfallsspel. Ändå skapar vi några bra chanser, Tommi Vaiho fick en bra start. Han gör en jättefin räddning, säger tränaren Rikard Norling. 

– Ur det perspektivet, och att vi faktiskt är tajta, de får inte så mycket chanser mot oss… det var väl en chans där de sköt utanför… så tycker jag att vi hade bra kontroll. Ur ett prestationsmässigt perspektiv var det ganska bra. Vi möter ett riktigt bra lag, som verkar vara i bra form.

I slutskedet av matchen ville bortalaget ha straff när bollen tog på Erik Johanssons arm. Domare Johannesson friade och blåste en stund därefter av matchen.

– Den toucher min arm men jag ser inte hur nära den är min kropp. Jag försöker hålla in armen, säger Erik Johansson om situationen.

Nu siktar AIK vidare mot mötet med Malmö FF, om än med avsaknad av två ordinarie spelare i Adu och Elyounoussi. 

– Det finns spelare som är jätteduktiga och redo att ta över, säger tränaren Rikard Norling. 

Laddar Matchlista
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM