Rysk militärövning den största sedan 1981

avTT

Publicerad:
Foto: Ravel Golovkin/AP/TT
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Arkivbild.
Foto: Maxim Shipenkov/AP/TT
Rysk trupp marscherar i Moskva i maj, i samband med firandet av 73-årsdagen av andra världskrigets slut. Arkivbild.

Nästa månad genomför Ryssland sin största militärövning på nästan 40 år, uppger landets försvarsminister Sergej Sjojgu

I den massiva militärövningen kommer även kinesiska och mongoliska styrkor att delta.

Övningen med namnet Vostok-2018, kommer att hållas i centrala och östra Ryssland. Närmare 300 000 soldater kommer att delta, liksom fler än tusen militärflygplan och två flottor. Omkring 36 000 bepansrade fordon och stridsvagnar kommer också att användas under Vostok-2018.

Manövern, som ska pågå 11–15 september, sker i en tid då spänningarna mellan västmakterna och Ryssland ökar. Medan Moskva har uttryckt oro över vad som beskrivs som en obefogad upprustning längs Rysslands västra flank, har EU och USA hänvisat till en förhöjd hotbild efter den ryska annekteringen av Krim i Ukraina.

Nato och dess allierade Japan uttrycker samtidigt oro för rysk miltär upprustning i landets östra delar, något som Ryssland motiverat med att Japan köpt in det amerikanska robotförsvarssystemet Aegis.

– Landets förmåga att försvara sig i den nuvarande internationella situationen, som ofta är aggressiv och fientlig mot vårt land, rättfärdigar den, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov om övningen.

Militärövningen blir den största i Ryssland sedan dåvarande Sovjetunionens jätteövning Zapad-81, år 1981, berättar Sergej Sjojgu för ryska medier.

Publicerad: