Hallenius: ”Jag hatar oärliga spelare – värsta jag vet”

avPelle Strandman

Foto: Bildbyrån

Gif Sundsvall ropade på straff i slutskedet mot Djurgården.

Nu har Linus Hallenius tröttnat på att han bestraffas – för att inte filma.

– Filmar man så belönas man, står man och försöker spela så gör man det inte, säger han.

Sundsvall var förvisso nöjd med en poäng borta mot Djurgården efter att Peter Wilson kvitterat sent i andra halvlek.

Men hos Linus Hallenius var det blandade känslor efter att inte ha fått med sig en straff i matchen. Dels för en situation då Jonas Olsson var på honom i samband med ett kanonläge i första halvlek, dels på övertid när mittbacken Marcus Danielson rev ner anfallaren .

Efter matchen på Tele2 arena resonerar han engagerat kring filmningar – och menar att han straffast för att han inte faller enkelt.

– Det är så långt ifrån mig man kan komma, men det är klart att det är en kulturkrock nu när vi har jättemånga spanjorer i laget. De frågar ju varför jag inte ramlar och inte förstärker.

– Det är en fråga som jag väcker. Jag tycker att det är ett jätteproblem. Mohammed (Al-Hakim, domare) höll med. Inte bara i svensk fotboll, utan i hela världen.

”Positiv till VAR”

Anfallaren är inne på två tänkbara lösningar: straffa de som filmar med avstängning och anpassa fördelsregeln även för straffsituationer, inte bara frisparkar.

– Då tycker jag att straffen ska komma (i efterhand) även om det inte ser ut som att man blir skjuten.

– Jag skulle vilja att man kan straffa spelare i efterhand som förstärker och filmar. Om vi vill ha en ärlig sport så är det väl det som ska till, att det ska kosta så jävla mycket att spela oärligt att lag till slut inte vill ha såna spelare.

Något införande av VAR är inte aktuellt i allsvenskan – men Hallenius är positivt inställd till videogranskningssystremet.

– Absolut. Inte att det blir blåst en minut senare som i VM. Men om det är mål som görs eller när det är en straffsituation så kanske det är bäst att sätta pipan i munnen.

– Då hade jag ju fått med mig nån straff i dag. Så jag är positiv till VAR, absolut.

Al-Hakim: ”Förstår honom”

Hallenius avslutar med att tydligt klargöra vad han tycker om oärliga spelare.

– Jag hatar oärliga spelare. Det är det värsta jag vet. Jag tål det inte. Jag avskyr spelare i stora lag som kan vara hur jävla tuffa och hårda själva som försvarare, och sen är de själva de största filmarna. Det har jag noll respekt för. Jag tycker det är fruktansvärt. Nej, usch. Det är inte jag.

Domaren Mohammed Al-Hakim har förståelse för Hallenius frustration och håller med om att filmare borde kunna stängas av i efterhand.

– Det köper jag helt och hållet. Det tycker jag man kan ta in i svensk fotboll i framtiden. Titta på de som förstärker och filmar så att man kan stänga av dem. Precis som i England, där har man fått bort filmningar.

Al-Hakim tillägger:

– Det är mer sannolikt att vi kan föra in det än VAR i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM