Skogsbränder rasar – nödläge i Grekland

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
En brandman sprutar vatten på en brand i staden Mati, öster om Aten.
Foto: Theodora Tongas/AP/TT
Rökpelaren stiger från området väster om Aten, över Akropolis.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Ett flygplan flyger över röken och elden som kommer från staden Mati, öster om Aten.

avTT

NYHETER

Nödläge har utfärdats sedan flera stora skogsbränder brutit ut i närheten av Aten. Hundratals hus och bilar har förstörts och människor uppmanas att evakuera området. Minst en person har omkommit och ett tjugotal skadats i bränderna.

Över 300 brandmän, fem flygplan och två helikoptrar deltar i räddningsarbetet, säger Atens brandchef Achille Tzouvaras till AFP. Även armén har kallats in för att bekämpa bränderna.

Omkring 25 personer har förts till sjukhus varav fyra med allvarliga skador. En man har omkommit i staden Rafina, nordöst om Aten. Ett vittne har sett fyra döda kroppar i byn Mati, enligt Reuters, men den uppgiften har inte bekräftats.

Minst 39 danskar har evakuerats från sitt hotell norr om Rafina, uppger den danska nyhetsbyrån Ritzau. Grekiska myndigheter uppmanar också personer som bor längs med kusten väst om huvudstaden att lämna sina hem.

Lokalt nödläge

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras har avbrutit ett besök i Bosnien för att hjälpa till med att koordinera räddningsinsatserna.

– Alla räddningsstyrkor har mobiliserats, säger han.

Ett lokalt nödläge har utfärdats i regionen Attika och Grekland har vänt sig till EU för att få hjälp med att bekämpa bränderna.

Flyr till stranden

Skogbränder rasar på flera platser i regionen Attika, bland annat nära kuststaden Kineta väster om Aten och öster om huvudstaden. I närheten av Rafina har människor flytt till stranden för att undkomma lågorna och en del har plockats upp av båtar. En lokal borgmästare uppger för Reuters att över hundra bostäder och 200 bilar har förstörts i branden.

De kraftiga vindarna och den höga temperaturen, uppemot 40 grader, har försvårat räddningsarbetet. Väster om huvudstaden har en av Greklands mest vältrafikerade motorvägar mellan Aten och staden Korinth stängts av. En bred rökpelare höjer sig över himlen ovanför huvudstaden och Akropolis.