53 personer gripna i stor polisinsats

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen har genomfört flera insatser mot kriminella i Stockholm och Uppsala under de gångna veckorna. Arkivbild.

Sammanlagt 53 personer har frihetsberövats i en stor insats som polisen genomfört i Uppsala och Stockholm. Personerna misstänks för allt ifrån mord och grovt penningbrott till vapenbrott och häleri.

– Det saknar nästan motstycke, säger polischefen Carin Götblad.

Operationen under namnet Lynx genomfördes under tre veckor i slutet på januari och början på februari och innefattade 48 husrannsakningar.

Det är den andra delen i operationen. Den första genomfördes före jul och då greps elva personer och nio anhölls.

– Men den här gången var det makalöst många, det är ett stort ärende. Det handlar i princip om ett stort nätverk där 41 personer blivit anhållna. Så då förstår du digniteten på det, säger Carin Götblad, polischef i polisregion Mitt, till TT.

"Enorm tillgång på vapen"

Av de 53 gripna har åtta häktats hittills. Det är misstänkta för väldigt grova rubriceringar, säger Carin Götblad.

Polisen har under insatsen beslagtagit ett antal pistoler, en handgranat, en stor mängd narkotika i form av 6,3 kilo hasch samt ecstasy, amfetamin och kokain, och en mängd märkeskläder. Det innefattar 15 kartonger med misstänkt stöldgods med värdeföremål som klockor, smycken och accessoarer.

– Tillgången på vapen är enorm. Det är unga människor som har tillgång till automatvapen, handgranater från forna Jugoslavien. Det är så många som kommit in i en grovt kriminell livsstil, säger Carin Götblad.

Hon berättar att polisen beslagtar vapen varje vecka. Det grövsta brottet som några misstänks för är mord, men hur många sådana fall det rör sig om vill Götblad inte gå in på.

"Jag är jätteorolig"

Personerna som frihetsberövats rör sig mellan Uppsala och Stockholm och uppskattas vara mellan 18 och 40 år. De kommer från forna Balkan, Georgien, Rumänien, bland annat. Deras agerande har lett till att oskyldiga personer i allmänheten drabbats, bland annat skadades en turist under en skjutning på en restaurang i Uppsala vid nyår. Han satt bredvid en kriminell person.

– Jag är jätteorolig. De ägnar sig åt allt som ger pengar, bedrägerier mot socialförsäkringssystemet, grova stölder, narkotika, utpressning – utan några slags spärrar, säger Carin Götblad.

Operation Lynx startades hösten 2017 och är tänkt att löpa över tre år. Vid de husrannsakningar som polisen ofta gör går man in i gryningen hos familjer där det finns barn med i bilden. Då ska minst en polis vara omaskerad för att hitta och ta hand om barnen.

Ökade säkerhetsrutiner

När polisen gör stora insatser som nu under februari mot kriminella kommer också motreaktioner. Carin Götblad säger att skjutningen mot en polisbostad i Västerås var ett sådant exempel. Och även nu har de sett att aktiviteten mot polisen från kriminella ökat. Då har också åtgärder vidtagits för att stärka säkerheten för de anställda.

– Vårt svar när vi blir utsatta för hot är att vi tar ett steg framåt, säger hon.

Flera av de som frihetsberövats kommer att släppas ut på gatan igen, säger polischefen. De samarbetar inte med polisen och teknisk bevisning är väldigt viktig. Men att åtta har häktats är ett gott tecken, enligt Carin Götblad.