Trump: Kriget blir smärtsamt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: John Minchillo/AP/TT
New York är värst drabbat av coronaviruset i USA. Här förs kvarlevor iväg från ett sjukhus i Brooklyn, av utrustade arbetare.

USA:s president Donald Trump bekräftar att riktlinjerna för social distansering förlängs till den 30 april.

– Det är absolut nödvändigt att följa dem. Det är en fråga om liv och död, säger han på en pressträff i Vita huset.

– Vi måste göra vad vi vet är rätt. Alla medborgare måste göra uppoffringar.

Trump upprepar de senaste dagarnas budskap att USA befinner sig i krig mot ett dödligt virus.

– Det väntar två mycket smärtsamma veckor.

– Saker sker som vi aldrig har sett i det här landet, säger en allvarlig Trump.

Totalt har minst 3 415 personer har avlidit i USA, enligt den senaste uppdateringen från det amerikanska Johns Hopkins-universitetet. Därmed har landet passerat den officiella dödssiffran i Kina.

Enligt de kinesiska myndigheterna har hittills drygt 3 300 personer fallit offer för viruset, även om den siffran har ifrågasatts på sina håll.

Måste köpa mer

Delstaten New York är fortsatt den värst drabbade i USA. På tisdagen rapporteras att totalt 1 550 personer avlidit där och i den relativt omfattande testning som utförs har man upptäckt smittan hos fler än 75 000 personer.

Flera amerikanska delstater försöker hitta tusentals respiratorer att köpa, för att kunna vårda mängder av smittade människor som får andningsproblem. New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger att delstaten har beställt 17 000 respiratorer från Kina, till en kostnad av omkring motsvarande 250 000 kronor styck.

Cuomo klagar samtidigt över det faktum att alla delstater konkurrerar i dessa stora upphandlingar.

– Det är som att vara på (handelssajten) Ebay med 50 andra delstater som budar på en respirator, säger han, och tillägger att smittspridningen enligt olika beräkningar kommer att nå sin kulmen i hans delstat om mellan 7 och 21 dagar.

– Kalibrera dig själv och dina förväntningar så att du inte blir besviken varje dag när du går upp, säger Cuomo till New York-borna.

Cuomos bror smittad

Virusfrågan har blivit personlig för Andrew Cuomo. Hans yngre bror Chris Cuomo, som är nyhetsankare i tv-kanalen CNN, bekräftar att han är smittad. Han meddelar dock att han kommer att medverka i sändningar från sin egen källare.

Amerikaner och i synnerhet New York-bor kan notera att antalet döda i viruskrisen i landet har passerat antalet människor som dödades i terrorattackerna den 11 september 2001.

Till detta bör läggas att regeringens smittskyddsexpert Anthony Fauci sagt att det i slutänden ska betraktas som ett "bra jobb" om inte fler än omkring 100 000 amerikaner dör av coronaviruset.

I Europa ligger dödsantalet för närvarande nära 30 000.

Publicerad:

LÄS VIDARE