Mejla

Wolfgang Hansson

Demokraternas primärval slutade i fiasko – en gåva till Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

DES MOINES, IOWA. Demokraternas första viktiga primärval blev ett praktfiasko.

I stället för att leverera resultat kallade partiledningen till krismöte.

Donald Trump jublar över demokraternas självmål.

Normalt skulle resultatet av valet varit helt klart tidigt på morgonen svensk tid. I stället har inte ett enda resultat rapporterats från någon av de nästan 1 700 valkretsarna.

I stället för att tala om vem som vunnit kallade det demokratiska partiets ledning till ett krismöte med representanter för de elva kandidaternas kampanjstaber.

Förseningen är inte bara en pr-katastrof för partiet och för Iowas unika ställning som först i landet med att tala om vilken av de demokratiska kandidaterna de vill ska utmana president Trump. Det gör dessutom att de kandidater som lyckats bäst går miste om uppmärksamheten i media.

Den största dagstidningen i delstaten, Des Moines Registers deadline passerades utan att några resultat rapporterats. Normalt hade segraren kunnat bre ut sig på hela förstasidan.

Inte heller någon av de stora tv-kanalerna kunde berätta om vem som kom etta, två och trea innan tittarna började stänga av och gå till sängs.

Det som skulle ha blivit bra reklam för demokraternas utmanare blev i stället en present till Donald Trump som kan gotta sig i demokraternas misslyckande och ifrågasätta om partiet verkligen kan styra landet när de inte ens kan genomföra ett primärval på ett oklanderligt sätt.

Förre vicepresidenten Joe Biden var först av de favorittippade kandidaterna att hålla sitt ”segertal”. Till talkörerna ”We want Joe, we want Joe” klev han upp på scenen på sin valvaka vid Drake-universitetet i centrala Des Moines med hustrun Jill vid sin sida.

– Det ser ut att bli en lång natt. Det känns som vi gjort bra ifrån oss även om jag inte har några resultat. Men vi åker härifrån med ett antal delegater.

Han syftar på de delegater som vid partikonventet i sommar formellt avgör vem som blir partiets kandidat.

– Partiledningen försöker reda upp det här på bästa sätt, säger Biden men det hörs att han inte direkt är imponerad av hur rapporteringen av rösterna sköttes.

 

Även i de stora tv-kanalerna som CNN, Fox och MSNCB är kritiken stenhård. Några av kanalernas experter ifrågasätter om resultatet från valet kommer att betraktas som legitimt när det väl kommer. Det ifrågasätts om hackning kan ligga bakom problemen även om demokratiska partiet förnekar det.

Den här gången skulle varje valdistrikt inte bara rapportera hur många procent av rösterna kandidaterna fått i utan även andelen röster i den första valomgången. När partiet skulle kontrollera att siffrorna stämde överens upptäcktes att det från några valkretsar rapporterats resultat där siffrorna inte matchade varandra.

På valvakan träffar jag en av valförrättarna som rapporterat in resultat.

– Jag vet inte vad som gått fel, säger James Aguek. Jag rapporterade in alla resultat men sedan kom de aldrig ut.

Hans ansikte får ett snopet uttryck.

– Jag är väldigt besviken. Meningen var ju att vi skulle ha en segerfest här och så blev det så här.

Biden håller inget längre tal men han utnyttjar sin tid genom att än en gång angripa president Trump.

– Vi måste förhindra att Trump blir återvald. Vi kan inte ha en sådan person i Vita huset. Hela nationens själ och karaktär står på spel.

Applådåskor och busvisslingar fyller rummet medan Biden kliver ner från scenen och börjar hälsa på folk och ta selfies precis som om det vore ett valmöte. Sedan är det många som troppar av i stället för att fortsätta festen.

Alla kandidaterna har nu rest vidare till New Hampshire där nästa primärval hålls på tisdag i nästa vecka.

Både Bernie Sanders och Pete Buttigieg har uttalat sig på ett sätt där de indirekt utropat sig som segrare trots att något resultat inte finns. Alla partierna har egna representanter vid vallokalerna så de vet ungefär hur det gick.

Joe Biden ifrågasätter om resultatet går att lita på. Något som kan tyda på att han gjort sämre ifrån sig jämfört med förväntningarna.

Joe Biden höll ett kort tal när valresultatet ännu inte hade kommit.
Foto: JERKER IVARSSON
Joe Biden höll ett kort tal när valresultatet ännu inte hade kommit.
Foto: JERKER IVARSSON
Sammanbitet på Joe Bidens valvaka i väntan på resultatet – som inte kom under kvällen.

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE