Värvningen av kontroversielle spelaren kritiseras

Anordnar ”Pride Day”

avAnton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP
Israel Folau

Australiens rugbyförbund sparkade stjärnan Israel Folau i våras efter homofobiska uttalanden.

I veckan värvades han till den franska klubben Catalans Dragons – något som får rejäl kritik.

En av de stora kritikerna är Keegan Hirst. 31-åringen är den enda öppet homosexuella rugbyspelaren i Storbritannien och spelar till vardags i brittiska Halifax.

– Jag är chockad och besviken över värvningen av Israel Folau. Vår fina sport har ett uppdrag att bekämpa homofobi och stå upp för våra värderingar. Det här visar inget av det mod, kamratskap och integritet som RFL (Rugby Football League) förväntar sig av spelare, tränare och supportrar, skriver Hirst på Twitter.

Anordnar ”Pride Day”

Wigan Warriors, som ska möta Catalans Dragons den 22 mars, har beslutat att anordna ”Pride Day” i samband med matchen.

– Vi i Wigan Warriors är hängivna till våra värderingar som är inkludering och respekt, säger klubbens vd Kris Radlinski till lagets hemsida.

”Helvetet väntar er”

Det var i våras som Folau skrev ett Instagram-inlägg med texten: "fyllon, homosexuella, äktenskapsförbrytare, lögnare, otuktiga, tjuvar, ateister, avgudadyrkare – helvetet väntar er". 30-åringen, som är djupt troende, hade tidigare blivit varnad för homofobiska kommentarer.

Folau stämde sedan det australiska rugbyförbundet och sin före detta klubb New South Wales Waratahs för vad han anser vara ett orättvist avsked. I december nåddes en ekonomisk uppgörelse mellan Folau och förbundet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Rugby