Konstfesten växer – tusentals besökare väntas

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Konstfesten i Saluhallen lockar hundratals konstnärer och tusentals besökare.
Foto: Privat
Konstfesten i Saluhallen lockar hundratals konstnärer och tusentals besökare.

På lördag förväntas närmare 5 000 besökare till konstfesten Art Show i Saluhallen där 1000 konstverk från 100 konstnärer visas upp och.

– Det är tredje gången vi arrangerar mässan i Saluhallen, säger Sofia Bo, 32, som också driver galleriet och konstnätverket Zeitgeist.

Sofia Bo, 32, kommer ursprungligen från Heby, och det var också bland tegelbruken som hon hittade inspirationen till att själv bli konstnär.

– Jag föddes i Stockholm, men min familj flyttade till Heby, och det är mestadels där jag är uppväxt. Jag hade en fin uppväxt i Heby, och jag tror absolut att jag har hämtat mycket av min inspiration från skogarna därifrån, säger Sofia Bo som sedan en tid tillbaka driver ett konstnätverk till Uppsala.

– Jag började med mitt konstnätverk för ungefär fem år sedan. Idag är det ungefär 400 olika konstnärer som är med i nätverket, och varje fredag har vi olika träffar. Att vara konstnär är oftast ett ganska ensamt yrke, därför är det många som uppskattar nätverket där man kan träffas, mingla och prata.

Vilken typ av konstnär är du själv?
– Jag målar själv, oljemålare., med inriktning på porträtt. Det blir många bebisar, hundvalpar och gifta par.

Foto: Privat
Sofia Bo startade sitt konstnärsnätverk för fem år sedan.

Konstfesten växte ur gamla lokalerna

På lördag är det dags för konstfesten Zeitgeist Art Show som pågår under hela dagen med start redan vid lunch, och Sofia Bo tror på många besökare.

– Det är tredje gången vi arrangerar det här i Saluhallen där vi har hållit till sedan i somras, och tidigare gånger har det varit väldigt många besökare. Från början höll vi till på olika hotell och restauranger, ofta på Gillet, men till slut blev konstfesten för stor. Vi växte ur lokalerna helt enkelt.

Varför blev det just Saluhallen?
– Det är en fantastisk lokal mitt i stan, den är som gjord för kulturella evenemang.

Jag som aldrig tidigare har varit på en konstfest, vad kan jag förvänta mig?
– Att bli inspirerad och ha en skön dag, och kanske komma hem med ett unikt konstverk. Förutom 1 000 fantastiska konstverk, allt från målningar till skulpturer så har vi alltid baren öppen, en DJ som spelar och ett bra häng helt enkelt.

Och om jag hittar något som jag gillar?
– Alla konstverken som visas upp är till salu, och priserna varierar mellan 500 kronor och 50 000 ungefär. Tanken är att besökarna ska kunna spontanköpa sig en tavla eller skulptur, och det ska finnas något som passar alla.

Foto: Privat
Tredje gången som konstfesten arrangeras i Saluhallen.

Tror på besöksrekord

Sofia Bo räknar med nytt besöksrekord för konstfesten på lördag, och för den som gör sitt första besök har hon också några tips.

– Kom och bara titta lite. Förhoppningsvis väcker det någonting. Man kan också fråga konstnärerna på plats, få lite tips hur man bör tänka för att inreda, för tanken är ju att du ska leva en tavla i många år. Men oftast brukar jag ge som tips att inte tänka så mycket, om det känns rätt så är det oftast så.

Blir det nytt besöksrekord tror du?
– Jag hoppas det, konstfesten har fortsatt öka hela tiden. Nytt för i år är också att många av våra utställare är från Stockholm. Vi räknar med någonstans kring 4 000 och 5 000 besökare på lördag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN