ELN begär nytt eldupphörför

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Pablo Beltrán, ELN-gerillans chefsförhandlare. Arkivbild.
Foto: Desmond Boylan/AP/TT
Pablo Beltrán, ELN-gerillans chefsförhandlare. Arkivbild.

NYHETER

Colombias vänstergerilla ELN (Nationella befrielsearmén) vill ha ett nytt eldupphör på grund av coronapandemin, med målet att återuppta fredsförhandlingarna med regeringen.

ELN:s uttalande kommer efter det att FN:s säkerhetsråd antagit en resolution om ett globalt eldupphör för att bekämpa viruset.

"Med hänsyn till resolution 2532, som stöttas av påven Franciskus, uppmanar vi president Iván Duque att gå med på ett ömsesidigt eldupphör i 90 dagar", skriver ELN i ett uttalande.

"Om vi kan enas om den här ömsesidiga vapenvilan kommer ett klimat av humanitär harmoni att skapas, vilket skulle gynna återupptagandet av fredssamtal mellan den colombianska regeringen och ELN."

ELN är Colombias sista aktiva gerillarörelse och har stämplats som terrorgrupp av både USA och EU. Den har omkring 2 000 medlemmar och uppges vara verksam i runt tio procent av landet. Gerillan är en mindre aktör än Farc, som 2016 tecknade ett fredsavtal med regeringen.

President Iván Duque har vägrat att förhandla med ELN så länge gruppen inte slutar att kidnappa människor, rekrytera minderåriga och attackera infrastruktur i landet. Han kräver även att ELN, innan förhandlingar kan bli aktuella, ska frige människor som gruppen har tagit som gisslan.

Publicerad:

LÄS VIDARE