Risk för regn och rusk på flera håll

Stopp i tågtrafiken

avEbba Thornéus

Ett riktigt höstoväder har dragit in över västra Sverige.

Under söndagen kan det bli vindar på uppemot 24 m/s enligt SMHI som utfärdat en klass 1 varning för mycket hårda vindbyar i Västra Götalands län.

Även i norr är det risk för hårda vindar med regn och snö som följd.

En klass 1 varning för mycket hårda vindbyar har utfärdats i Västra Götalands län.

Enligt SMHI kan det tidvis innebära vindbyar upp mot 24 m/s, främst i Bohuslän.

– Det är ett lågtryck som ligger över Norska havet som som ger mycket nederbörd och hårda vindbyar. I stort sett hela södra Sverige kommer ha en blåsig dag. Men de starkaste vindarna drabbar främst norra västkusten, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog på SMHI till SVT Nyheter.

Stopp i tågtrafiken

De hårda vindarna hade under söndagsmorgonen framförallt skapat problem i tågtrafiken.

Vid 07.15-tiden på söndagsmorgonen stoppades tågtrafiken på sträckan Uddevalla-Strömstad på grund av rådande väderlek, som innebär mycket starka vindar och höga vattenflöden.

Bussar ersätter tågtrafiken som väntas återupptas tidigast klockan 14.00.

Vid 13-tiden meddelade Trafikverket att Tjustbanan mellan Linköping och Västervik kommer att stängas av och att trafiken ersätts med buss dagen ut.

Risk för snö och regn

Även i Norrbottens län och norra Lapplandsfjällen har SMHI utfärdat en klass 1 varning för hård vind med snödrev eller nederbörd.

– Det är också kopplat till lågtrycket över norska havet. Det är främst på söndag morgon och förmiddag som det är hård vind. Men klass 1-varningen där är främst för att det är i samband med snödrev, säger Emilie Hörnqvist till SVT Nyheter.

Höstrusket väntas dock redan avta under måndagen då det fortsatt kommer vara vindbyar men med mindre styrka enligt SMHI.

Foto: Kent Even Grundstad / TT
Regn och rusk – och lite snö drar in över Sverige.
ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

Uddevalla

Strömstad

SMHI

Väder

Lidköping