Lärarlöner borta – Al-Azhar krävs på miljon

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Skolverket kräver tillbaka drygt en miljon kronor av den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Skolverket kräver tillbaka drygt en miljon kronor av den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar. Arkivbild.

Den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar begärde statliga bidrag för att bland annat höja lärarlönerna.

Men stora summor kom aldrig lärarna till del.

Vad pengarna gått till är oklart – och nu kräver Skolverket tillbaka drygt en miljon kronor.

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet. De senaste fyra åren har man tagit emot statsbidrag på 14 miljoner kronor, men nu visar en granskning från Skolverket på allvarliga brister.

Skolorna har begärt statsbidrag som bland annat ska gå till enskilda lärare i löneförhöjning, eller för att kunna utbilda sig på universitet. Vid kontroll har huvudmännen dock inte kunnat visa att pengarna betalats ut på rätt sätt.

– När vi kontrollerat lönespecifikationer kan vi se att man vissa månader uppgett att man betalat ut pengar till lärare X, men det syns inte i lönespecifikationen, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket.

Grova ekobrott

Skolverkets granskning omfattar stiftelsen i Örebro respektive Vällingby i västra Stockholm, samt ett dotterbolag till stiftelsen i Vällingby. Mot samtliga riktas återkrav på flera hundratusen kronor. Totalt landar summan som ska betalas tillbaka på 1,1 miljoner kronor.

– Det är alltid allvarligt när man inte kan visa hur man använt statsbidragspengar. Vi har kontrollerat tre olika statsbidrag och kan återkräva pengar för samtliga tre, säger Andreas Spång.

TT: Vad har de här pengarna gått till i stället?

– Det vet vi inte och det är därför vi begär tillbaka dem.

TT: Är det slarv eller uppsåtligt fusk?

– Vi kan inte utifrån det vi tittat på se att det rör sig om uppsåtligt fusk. Det som också talar emot det är att vi inte kan se några mönster i det hela. Däremot är det så att man inte riktigt har koll på dokumentationen, säger Spång.

Grova ekobrott

Al-Azhar har varit i blåsväder förr. I somras dömdes flera tidigare styrelseledamöter i ägarstiftelsen för grova ekobrott. Bland annat lät den 51-årige grundaren av stiftelsen föra ut tio miljoner kronor från stiftelsen för att starta en bank. Fallet är överklagat till hovrätten.

Det var i samband med att misstankarna om ekobrott blev kända som Skolverket inledde sin granskning. Totalt omfattar kontrollerna 10 av de 14 utbetalda miljonerna.

Före granskningen hade Skolverket inga indikationer på misskötsamhet hos Al-Azhar, och myndigheten medger att kontrollen kunde varit bättre.

– Vi har haft anledning att se över vår interna organisation och framöver kommer vi att ha en betydligt bättre beredskap för att fånga upp saker som sticker ut.

Får nya pengar

Trots bristerna kommer statsbidrag att fortsätta att betalas ut till Al-Azhar.

– Såsom systemet är utformat har man rätt till statsbidrag så länge man har ett tillstånd om man är en enskild skola. Då har Skolverket en skyldighet att betala ut pengar, säger Andreas Spång.

Tidigare har Al-Azhar-skolan varit utsatt för kritik för bland annat könsuppdelade gymnastiklektioner samt bön under lektionstid, något som strider mot skollagen.

TT har sökt företrädare för Al-Azharstiftelsen.

Rättad: I en tidigare version fick Andreas Spång fel efternamn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN