Fängslad regissör uppges ingå i utväxling

avTT

Foto: Petr David Josek/AP/TT
Fängelsedomen mot Oleg Sentsov har mött skarp internationell kritik. Här demonstrerar människor utanför Rysslands ambassad i Prag förra året genom att hålla upp ett porträtt av Sentsov. Arkivbild.

Ryssland och Ukraina uppges vara på väg att genomföra en utväxling av fångar – däribland den i Ryssland terrordömde och av EU prisade regissören Oleg Sentsov.

Den ukrainska regeringen meddelar att processen är i rullning. Sentsov förflyttades tidigare i veckan från det fängelse i norra Uralbergen där han suttit till ett annat i huvudstaden Moskva, enligt ryska medieuppgifter inför just en utväxling.

Ukrainas nytillsatte statsåklagare hävdade i ett Facebook-inlägg att utväxlingen hade påbörjats, vilket även ryska medier rapporterade. Detta tillbakavisas dock av den ukrainska regeringen och den ryska nyhetsbyrån Interfax skriver att Sentsov enligt källor ännu befinner sig i Moskvafängelset.

"Låt oss ha tålamod"

– Ingen är på väg att flyga någonstans, säger Valentyn Rybin, advokat som företräder personer på den andra sidan – ryska och ukrainska medborgare som sitter fängslade i Ukraina och som lär bli aktuella för en utväxling.

– Låt oss ha tålamod och inte ta ut något i förskott, säger han.

Oleg Sentsovs advokat säger att han inte har något att tillägga i nuläget. Ryska fängelseobservatörer som försökt träffa Sentsov i fängelset har inte fått möjlighet till detta.

Uppgiften att ukrainaren flyttats till Moskva inför en utväxling kom dagen efter att Ukraina släppt en ukrainsk medborgare som arbetar för Rysslands statsstyrda medier, strax före det att denne skulle ställas inför rätta för landsförräderi.

Utöver Sentsov vill Ukraina bland annat att 24 sjömän som frihetsberövades av ryska myndigheter i Kertjsundet förra året ska släppas.

Fick människorättspris

Oleg Sentsov kommer från Simferopol på Krimhalvön och motsatte sig kraftigt det ryska maktövertagandet under våren 2014. Han hjälpte bland annat till att undsätta inringade ukrainska soldater med mat och andra förnödenheter, men greps senare av ryska myndigheter. Trots internationella protester dömdes Sentsov till ett 20 år långt fängelsestraff för terrorbrott i rysk domstol.

Under tiden i den nordliga fångkolonin har han hungerstrejkat, vilket fått hans anhöriga att uttrycka fruktan för hans liv.

För knappt ett år sedan tilldelades Oleg Sentsov Sacharovpriset för tankefrihet, EU:s finaste utmärkelse till personer som anses ha gjort särskilda insatser för de mänskliga rättigheterna och mot förtryck. I samband med det krävde EU också att ukrainaren skulle släppas.

Efter Putinsamtal

Volodymyr Zelenskyj valdes innan sommaren till Ukrainas president, bland annat med ett löfte om att lösa konflikten i östra Ukraina. När han talade i telefon med Rysslands dito Vladimir Putin för första gången i juli talade de om den drygt fem år långa konflikten och då bland annat om möjligheterna att utväxla fångar.

Kort därpå träffades ryska och ukrainska representanter för att ge varandra listor på fängslade personer man önskade få frisläppta, rapporterar ryska Interfax.