Mejla

Markus Larsson

Utan cowboysoppan vore Asap Rocky ingenting

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP
Fallet ASAP Rocky har kretsat mycket kring Trump och cowboysoppa.

På onsdag uppträder hiphopstjärnan Asap Rocky på Globen.

Mm-mh.

Nu skulle det smaka med cowboysoppa.

I somras undrade stjärnkocken Leif Mannerström vad cowboysoppa är för något.

Det är lite oklart. Men det finns recept på nätet som inte innehåller sporrar, pistoler och en häst. Ett av dem kräver bland annat följande:

300 gram köttfärs

1 gul lök

1 klyfta vitlök

3 potatisar, tärnade

1 paprika, tärnad

Det är grunden. Vi kan strax återkomma till hur du pangar ihop denna hee-haw-rätt.

Cowboysoppa stod på menyn när Asap Rocky satt häktad i väntan på rättegång på Kronobergshäktet i Stockholm. Rapstjärnan från Harlem var misstänkt för misshandel och fick även äta kaviarfisk men det kan få vara en viktig men försumbar parentes.

Menyn var sommarens händelse och en viral epidemi. En amerikansk hiphopartist fick nöja sig med ungefär samma mat som den svenska 70-talsgenerationen fick i skolan på den tiden då alla bambatanter hette Ulla.

För sex år sedan uppträdde ASAP Rocky på det som återstod av Hultsfredsfestivalen vid det så kallade evenemangsområdet Stoxa utanför Stockholm. Att flytta en festival som varit förknippad med Hultsfred i flera årtionden till utkanten av Märsta hade sitt naturliga pris. Publiken kom inte. Rakim Mayers fick i princip rappa för en gräsmatta.

Det kommer antagligen att vara en annan uppslutning på Globen. Att Asap Rocky, som fram till överfallet varit en halvpopulär rappare i Sverige, har samma kändiskapital som Jay-Z i dag beror på en trestegsraket.

Först kom banderiljärerna:

Efter att Asap Rocky gripits och häktats ryckte en vild blandning av foliehattar, högerspöken, fans och konsertarrangören Woah Dad ut och försvarade rapparen utan att verka veta något om någonting. I ett sällan skådat anfall av enfaldig populism klistrade Woah Dad upp ”Free ASAP Rocky”-affischer runt hela Stockholm.

Sedan kom picadorerna:

Efter att filmer och förundersökningen visat att Asap Rocky knappast utsatts för ett rasistiskt motiverat rättsövergrepp började journalister och advokater att ge en mer nykter bild av verkligheten. Rocky var mycket, men oskyldig?

Sedan kom matadoren:

Donald Trump plockade fram sin inre apelsin och såg chansen att värva svarta väljare genom att ta Asap Rockys parti. Han ringde helt enkelt upp Sveriges statsminister to make någon form av deal. Stefan Löfven fick lugnt förklara att Sverige är en rättstat och inte en drogkartell. Är inte det great?

Den mentala moshpiten slutade med att Asap Rocky och två livvakter, som hela tiden hävdat nödvärn, dömdes till villkorlig dom för att ha misshandlat en 19-åring och lämnade landet.

När nu Asap Rocky återvänder till Sverige luktar det cowboysoppa överallt. Finns mycket att säga om fallet och dess förutsägbara populism, men inget var mer underhållande än bambamenyn.

Glöm musiken. Man kommer längre med lite våld och cowboysoppa. För den intresserade:

Fräs köttfärs och löksorterna i en stekpanna med olivolja. Tillsätt potatis och paprika och fortsätt att fräsa. Lägg i tomatpuré, grädde, mjölk och kalvfond. Låt soppan puttra i cirka 15 minuter.

Smaka av med salt och peppar. Glöm inte oregano.

avMarkus Larsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM