Mejla

Wolfgang Hansson

Bara en tidsfråga innan Sverige skulle drabbas

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: Läsarbild
Här grips en misstänkt efter attacken i Stockholm.

Det känns hemskt att skriva det.

Men det var bara en tidsfråga innan Sverige skulle drabbas av den nya terrorismen.

I dag kan turen ha tagit slut.

Hotbilden mot Sverige är densamma som i övriga Europa. Terroristerna gör ingen skillnad på Berlin, Stockholm eller Paris. Det är hela västvärlden som står under attack av jihadistisk terror.

Säpo kallar det ännu inte ett terrordåd även om statsminister Löfven gör det. Teoretiskt skulle det kunna vara ett vansinnesdåd utan politiska kopplingar.

Men dådet utanför Åhléns följer ett välkänt mönster från Bryssel, Nice och andra drabbade storstäder. Helt vanliga människor blir måltavlor för terroristerna därför att de är oskyddade och enkla att attackera.

Officiella byggnader och politiska ledare som traditionellt varit terroristernas måltavla är numera välbevakade och svåra att komma åt. Men ingen kan skydda människor som rör sig på gator och torg.

Mjuka mål skrämmer mer

Terroristerna har dessutom upptäckt att terror mot mjuka mål nästan är mer effektiv än de traditionella attackerna. Ingenting skrämmer upp människor så som när andra helt vanliga individer som de själva slumpmässigt drabbas av terror.

Jag satt själv på ett café alldeles i närheten när attacken inträffade. Jag såg hur chockade människor som satt närmast fönstret började gråta när tungt beväpnad polis på gatan utanför såg ut att gripa den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov. Många hade fått flashar på sina mobiler om terrorattentatet.

Det är precis den effekt som terroristerna vill uppnå. De vill trasa sönder kittet som håller ihop vårt samhälle och få staten att vidta repressiva åtgärder. De vill skapa en känsla av kaos och belägring. En känsla av att vi inte är trygga och säkra i vårt land.

En kanske ensam gärningsman lyckades lamslå hela Stockholm med en stulen lastbil.

Största hotet

Terroristerna är så få och så svaga att det aldrig skulle kunna genomföra sin radikala agenda via demokratiska val. Terrorn är deras sätt att försöka tvinga fram samhällsförändringar som gynnar deras agenda.

Vi vet ännu inte vem som ligger bakom detta dåd men mönstret tyder på att det kan vara islamistisk terror. Enligt Säpo är det därifrån som det största terrorhotet mot Sverige kommer.

Hotet har dessutom ökat sedan Islamska staten klev in på scenen. 300 svenska medborgare, de flesta med ursprung i Mellanöstern, har rest till Syrien eller Irak för att strida på IS sida. Av dessa har över hundra återvänt.

Särskilt farliga

Det är alldeles för tidigt att säga om det är en sådan återvändare som ligger bakom dådet i Stockholm men Säpo har pekat ut dessa som särskilt farliga eftersom det bland dem finns individer som både har kompetensen och viljan att genomföra terrordåd. Ändå anser Säpo att de är för många för att kunna bevakas dygnet runt.

Fram till i dag har Sverige haft tur. Vi var nära att få vårt eget 11 september i julhandeln för sju år sedan när självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig själv på Bryggargatan, mindre än hundra meter från Åhlens.

Lyckligtvis fungerade inte hans hemmagjorda bomb och han dödade bara sig själv. Hade den gjort det hade antalet döda sannolikt räknats i många dussin. Det oroväckande med honom var att han passerade helt utanför polisens radar. Ingen hade koll på att han radikaliserats. Han var en så kallad "lone wolf". De är allra svårast att stoppa.

Avslöjat dåd

Säpo har varit medveten om att den här turen inte kan vara för evigt. Efter varje större terrordåd ute i Europa har Säpo bekräftat bilden av att det lika gärna kunde ha hänt här. Säpo säger att man senaste åren avvärjt flera dåd.

Precis som polisen i Berlin och Nice inte kunde hindra lastbilsattackerna där är det nästan omöjligt att skydda sig mot den här typen av terror i en stad som Stockholm. Så länge vi inte vill leva i ett fängelse går det inte att eliminera risken för terror.

Att dådet inträffade just nu kan vara en slump men det finns flera faktorer som kan ha bidragit.

IS under hårt tryck

Islamiska staten står under hårt tryck i Irak och Syrien. Terrorgruppen är på väg att förlora Mosul och det är sannolikt att en offensiv mot högkvarteret i Raqqa inleds inom en månad eller två. Då är det möjligt att IS och deras anhängare försöker slå tillbaka där de kan. Gärna i väst där de vet att attackerna får enormt mycket uppmärksamhet.

Det betyder inte att dådet behöver vara initierat av IS centralt. Ledningen har flera gånger uppmanat sina anhängare att genomföra dåd i sina hemländer med de vapen som står till buds och då särskilt nämnt bilar.

Förövaren kan ha inspirerats av attacken i London den 22 mars. Då körde en ensam gärningsman över flera människor på en bro.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE