Kappelin: Landets framtid – har du ens hört hans namn?

Av: Kristina Kappelin

Publicerad:

Serie A är sig likt.

Med Ståltanten alias Juventus.

Som visserligen vacklade lite i söndags, men som likväl i princip kan börja planera för banketten den 28 maj.

Den italienska ligan förbereder sig alltså på att Juventus slår sitt eget rekord och tar sitt sjätte scudetto på raken. Hur kul är egentligen det för alla som inte är ”juventini”? 

Inte särskilt. Bättre då att titta närmare på en spelare som hela Europa har anledning att avundas italienarna.

Andrea Belotti.

Aldrig hört hans namn?

Skriv upp det eller försök komma ihåg det. Många
i Italien hoppas att han ska göra il calcio stort igen. 

Belotti är mannen som alla talar om, sedan han gjorde sin andra ”tripletta” för säsongen mot Palermo i söndags. Därmed blev han skyttekung, med 22 mål i 24 matcher. Framför sådana imponerande importvaror som Juventus Higuain och Romas Dzeko, står Andrea, det vill säga A­nders, från Gorlago i trakterna av Bergamo. Han ser ut som någon man rivit ut ur ett fotbollsalbum från 60- eller 70-talet, ett brett och öppet, liksom oförstört ansikte. Här är en kille som italienarna kan känna igen sig i. Sin uppväxt i en småstad och fotbollserfarenheterna i kyrkans fritidsverksamhet delar han med miljontals andra.

Han är i total harmoni

Men hans talang är unik. Andrea Belotti har närvaro och näsa för mål och en förmåga att läsa av spelet som är i­mponerande och unik. Han säger själv att det är som om han förvandlades till Stålmannen på planen. Han dras till målet som en magnet och bollen dras till honom. Belotti
i speltagen är en intensiv, målmedveten och driven spelare­ som är beredd på allt, utom att ge sig. Han gör mål med h­öger fot, vänster fot eller nickar. Han är fantastisk ensam framför målet, men han är också den sortens anfallare som tar på sig andras roller, försvarar, stjäl bollen eller mål­passar. Belotti är i total harmoni på spelplanens gräs. 

De kallar honom il Gallo, tuppen, och han tar alla de ­gamla spelarna, tyckarna och experterna med storm.
Så varför har ni knappt hört talas om honom? 

Därför att han spelar i Torino, inte i Juve, Roma eller ­Napoli. Om Belotti har näsa för mål, har Toro näsa för unga talanger som levererar. Denna klassiska klubb har aldrig riktigt kommit igen efter 40-talets Grande Torino och den fruktansvärda flygolyckan som dödade Italiens mest ­vinnande lag. Men genom åren har Toro lärt upp den ena skyttekungen efter den andra och nu har turen kommit till Belotti. Med Sinisa Mihajlovics upplägg är han ensam n­ärmast målet, inte som tidigare i par. Det har ökat hans effektivitet ytterligare.

Väcker liv i drömmarna

Så vad ska det då bli av denna 23-årige lombard som går från klarhet till klarhet sedan han debuterade i Serie A med Palermo 2013? Om det fortsätter så här, gör Torinos fans gott i att förbereda sig på att han kan bli kortvarig. Flera europeiska storklubbar lär redan ha visat sitt intresse. 

Men för Italien är Belotti en fyr i mörkret, ett hopp om framgång efter misslyckandet i VM i Brasilien 2014. Landslagsförbundskaptenen Giampiero Ventura tränade tidigare Belotti och Ciro Immobile i Torino. Tillsammans har de två gjort 38 mål i Serie A hittills i år. Det gör dem till Europas mest effektiva anfallspar och det lovar mycket gott om bara formen håller i sig. 

Belotti sätter helt enkelt i gång drömmar om att en ny, tvättäkta italiensk målkanon har sett dagens ljus. Han väcker förhoppningar att inte bara Toros tifosi, utan alla italienare ska få en chans att njuta. En ­legendarisk kämpe som Paolo Rossi säger att sådana som ”­Belotti och Immobile gör gott för vår fotboll och bilden av den utomlands. Jag känner mig verkligen stolt”.

Det var länge sedan en insider uttalade sig så positivt om il calcio.

Publicerad: