Mejla

Peter Kadhammar

Förbrytaren George W Bush förtjänar vår tacksamhet

Publicerad:
George W Bush.
Foto: Gerald Herbert / TT
George W Bush.

Förre presidenten George W Bush är en ärans man. Han är demokratins försvarare. Han är en man med integritet som i farans stund visade mod att stå upp för värden större än hans eget parti, värden viktigare än de sociala och politiska sammanhang där han är fostrad och har sina vänner och bekanta.

George W Bush är också skyldig till hundratusentals oskyldiga människors död. En kvarts miljon. Möjligen betydligt fler. Det är de som dött en våldsam död till följd USA:s olagliga invasion av Irak 2003.

George W Bush är en förbrytare. Han begick brott mot freden när han lät sina trupper ockupera ett självständigt land.

Om han lämnar sitt älskade Texas och reser utanför USA:s gränser finns förhoppningsvis en åklagare någonstans som låter gripa och lagföra den förre amerikanske presidenten.

Tyvärr kommer det inte att ske. USA är alltför mäktigt. Det är skillnad på en amerikansk president och någon balkansk general med antikverad keps och blod på händerna. 

Ändå är George W Bush värd vår tacksamhet.

 

I enlighet med demokratins tradition erkände han Joe Bidens valseger. Han ringde och gratulerade den nye presidenten.

Det har nu gått två veckor sedan valet. Förloraren Trump gormar fortfarande om att han har vunnit, en fantasi han nog inte själv tror på. Han förlorar i domstolarna, han förlorar i omräkningar. Hans advokater avsäger sig sina uppdrag och lämnar i professionell skam och nesa hans grundlösa stämningar och försök till juridiska sabotage.

Minst en kvarts miljon döda. Mellanöstern i kaos. Den fasansfulla terrorsekten IS. Evigt krig i Afghanistan. Det är arvet efter Bush.

Inga nya krig. Hemtagning av amerikanska trupper. Det är ett av arven efter Trump.

Ändå var Trump den stora faran för världen.

 

Dag efter dag i fyra år har han angripit demokratin som styrelseskick och tankesätt. Han har gett sig på de fria medierna och oberoende domstolar. Han har gjort mobbing till regeringsprincip och korruption till vardaglig självklarhet. Han har gjort lögnen normal och sanning till undantag. Han har gjort meningsmotståndare till fiender som ska förgöras. Han har försökt använda främmande makt för att undergräva det fria valet i sitt eget land.

Man skulle kunna se på och skratta. Skyll er själva, amerikaner! Ni valde lögnen, förstörd sjukvård, korruption, ett förgiftat samhälle och vettlös miljöförstöring. Lycka till! Vi andra går vidare.

Men USA är för viktigt för det.

Foto: Alex Brandon / TT
Donald Trump har gjort mobbing till regeringsprincip och korruption till vardaglig självklarhet, skriver Peter Kadhammar.

Om Trump hade vunnit valet en gång till skulle USA blivit en bananrepublik. Det hade varit en katastrof även för oss. För klimatarbetet. För ekonomiskt samarbete. För hela vår livsstil.

Då hade världen haft två världsmakter som är diktaturer och en hastigt på väg utför.

Det hade frätt på alla världens demokratier. Högerpopulister och små män med diktatoriska ambitioner hade fått stöd och uppmuntran från världens mäktigaste land. Ni kan tänka er hur knattarna Orbán och Kaczyński hade växt.

EU hade fått ännu svårare att hålla ihop.

Putin hade fått fria händer.

USA som bananrepublik hade betytt en mörk värld.

 

Tillvaron är svartvit för en man som Trump. Det har han gemensamt med ytterhögern och många inom den så kallade vänstern. Ond-god. Bra-dålig. Det var naturligt för Trump att kalla Kamala Harris "monster" och hetsa skanderande folkmassor mot politiska motståndare.

Men världen är inte svart-vit. Winston Churchill var imperialisten som uppfann bombkrig mot civila. Han var också mannen som stod emot Hitler. General Jaruzelski, diktator i Polen, var kommunismens Pinochet. Han var också mannen som fredligt lämnade makten och tillät de första fria valen i en kommunistisk diktatur.

Donald Trump hatar demokratin därför att det är det enda styrelseskicket där de mäktiga faktiskt kan ställas till svars. Trump hatar ett styrelseskick där någon annan än han räknas.

Och snart måste han gå. Bli privatman med lån och ekonomiska bekymmer. Åklagare vill ställa frågor om hans affärer, skatteverket om hans avdrag, åtminstone en stämning väntar för förtal.

Det blir intressant att se vad hans påhejare i det ruttnande republikanska partiet tar sig till när festen är slut och baksmällan tränger på.

Hemma i Dallas kan George Bush sträcka på sig. Han stod för heder och ära när det gällde.

 

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

LÄS VIDARE