Eskilstuna vann ”El Gnällico”

Upp på säker mark efter 3–1-seger i derbyt

Av: Anna Rydén, Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:

ESKILSTUNA/STOCKHOLM. Nedflyttningsplats och fyra raka förluster.

Då fick Eskilstuna äntligen jubla efter 3–1 och tre poäng mot rivalerna Kif Örebro.

– Det var inte kul att kolla tabellen i går. Nu flyttar man upp till en åttonde plats och kommer bort lite från stressen, säger tvåmålsskytten Felicia Rogic.

Förlust mot ettan Rosengård. Förlust mot tvåan Kopparbergs Göteborg. Och senast föll Eskilstuna United mot damallsvenska tabelltrean Kristianstad.

Men i måndagskvällens ”El Gnällico” mot Kif Örebro vändes den negativa trenden.

Hemmalaget skapade en rad målchanser inledningsvis, men det dröjde en halvtimme innan första målet skulle komma. Det efter en vacker soloprestation av anfallaren Felicia Rogic.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Tveksamt målvaktsingripande

27-åringen vände bort en försvarare, tunnlade en annan och sköt sedan – via Örebros Elli Pikkujämsäs ben – 1–0 till Eskilstuna.

En kvart in i andra halvlek kunde sedan Eskilstuna, som var i stort behov av tre poäng, utöka ledningen då lagets skyttedrottning Loreta Kullashi, 21, höll sig framme och rakade in 2–0 efter en tafflig målvaktsretur. Anfallarens elfte mål för säsongen.

– Det var inte det snyggaste men det var viktigt. Jag hade några lägen i dag så det känns väl sisådär men det var skönt att göra det målet, säger Kullashi.

Vad säger du om lägena du hade i första halvlek?

– Det kan bli så ibland. Det är klart att jag inte är nöjd men jag får skärpa mig till nästa match. Jag får göra fler mål då i stället.

Kullashi assisterade sedan till Rogic, som blev tvåmålsskytt när hon sköt 3–0 via ribban. Örebro reducerade i slutminuterna (Frida Skogman), men närmare än så kom aldrig gästerna.

Hur viktig segern var för Eskilstuna?

”Måste våga vara glada”

– Det betyder allt. Vi vet att det är nu det börjar. Vi måste sätta tonen för hösten. Allt handlar om tre poäng men jag tycker att vi gör det på ett fint sätt mot ett Örebro som vi har haft svårt för, säger Felicia Rogic.

Hur mycket lättnad var det du skrek ut när du firade första målet?

– Jättemycket. Jättemycket. Vi måste våga vara glada. I morgon får vi titta på tabellen igen och börja jobba mot Uppsala, men vi måste våga visa att vi är glada över att vinna idag.

Vad betyder det att både du och Kullashi gör mål i dag och att ert samspel funkar?

– Det betyder mycket för att få självförtroende i anfallsspelet.

I och med segern lämnar Eskilstuna nedflyttningsplatsen och klättrar upp till en åttonde plats i damallsvenskan – två poäng bakom just Kif Örebro.

– Det var inte kul att kolla tabellen i går. Nu flyttar man upp till en åttonde plats och kommer bort lite från stressen. Vi kan ta bort lite oro. Vi har många unga i laget och jag har inte heller spelat matcher där man ligger under strecket och vinna, så jag tror den här segern betyder mycket, säger Felicia Rogic.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.