”Visste inte om jag var älskad”

Maradonas sista intervju – berättade om livet

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Diego Maradona hade nyligen kommit tillbaka till argentinsk fotboll.

I sin sista stora intervju berättade han att han var osäker på hur han skulle tas emot.

– Jag undrade om folket fortfarande älskade mig, sa han till Clarín.

Efter den aktiva karriären var Diego Maradona fortsatt verksam inom fotbollen som tränare. 2008-2010 basade han över det argentinska landslaget. Därefter gav han sig ut på äventyr i världen. En resa som tog honom till Al-Wasl och Fujairah i Förenade arabemiraten samt Dorados de Sinaloa i Mexiko.

Den 5 september 2019 – efter att ha arbetat utomlands i flera års tid – gjorde han comeback i argentinsk fotboll och blev ny huvudtränare för Gimnasia de La Plata.

I samband med sin 60-årsdag i slutet av oktober gjorde han sin sista stora intervju, med landets största morgontidning Clarín.

”Evigt tacksam”

Då berättade Maradona om det enorma stöd han kände från folket.

– Jag kommer alltid vara evigt tacksam gentemot folket i det här landet. De överraskar mig varje dag. Det jag har fått uppleva under den här comebacken i argentinsk fotboll är något jag aldrig kommer glömma. Det har överträffat alla mina förväntningar. För faktum är att jag var borta i en lång tid, och ibland undrade jag om folket fortfarande älskade mig, om de kände samma sak som de alltid gjort. När jag väl klev ut på planen i Gimnasia den där dagen då jag presenterades (som ny huvudtränare) kände jag en flod av kärlek, sa han.

Diego Maradona rördes till tårar av välkomnandet  när han återvände till argentinsk fotboll förra året.
Foto: TT / GETTY IMAGES
Diego Maradona rördes till tårar av välkomnandet när han återvände till argentinsk fotboll förra året.

”Fotbollen gav mig allt”

I intervjun fick Maradona också frågan om vad som varit det bästa respektive sämsta i hans liv och om det finns något han ångrar.

Han svarade:

– Jag gjorde det jag gjorde och är väldigt tillfreds med det. Fotbollen gav mig allt jag har, mer än jag någonsin hade kunnat önska. Om jag inte hade haft de där missbruksproblemen så hade jag kunnat uträtta mycket mer. Men det är historia nu, jag mår bra. Det jag sörjer allra mest är mina föräldrars bortgång. Jag önskar hela tiden att jag kunde ha fått en dag till med ”Tota” (hans mamma), men jag vet att hon vakar över mig från himlen och känner stolthet och glädje.

Maradona ombads också komma med en födelsedagsönskan till det argentinska folket.

– Då önskar jag mig att coronapandemin tar slut så fort som möjligt så att Argentina kan börja röra sig framåt. Jag vill att alla argentinare ska må bra. Vi har ett fantastiskt vackert land, och jag litar på att vår president kan hjälpa oss ur denna tuffa tid. Det gör mig väldigt ledsen när jag ser barn som inte har tillräckligt med mat på bordet. Jag vet hur det känns och det är något som inte ska få hända i det här landet, sa han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.