Mejla

Britta Svensson

Seniorerna övergav Trump – det kostade honom valsegern

Publicerad:

KOLUMNISTER

Donald Trump tappade i stöd bland USA:s seniorer.

Tillräckligt många av dem bytte sida för att ge Joe Biden segern.

USA:s 55 miljoner 65-plussare är en stentung väljargrupp.

De har knappt märkts i den svenska bevakningen av USA-valet. Men i amerikanska medier har man kunnat läsa artiklar som ”Därför lämnar pensionärerna Trump”.

Opinionsundersökningar visade före valet att Joe Biden skulle ta hem en stor majoritet av 65-plussarnas röster, första gången för en demokrat på 20 år.

Donald Trump.
Foto: TT
Donald Trump.

De amerikanska seniorerna är en viktig väljargrupp inte bara för att de är så många, utan för att de har det högsta valdeltagandet, runt 70 procent.

Det blev ingen jordskredsseger för Biden, Trump vann knappt bland seniorerna enligt en vallokalsundersökning i New York Times. Men han förlorade så mycket stöd bland äldre jämfört med förra valet att det blev en viktig faktor bakom Joe Bidens seger.

 

Jag tänker på mina möten med 90-plussare på äldreboenden och utanför vallokaler i Pennsylvania och Alaska under tidigare valrörelser i USA. De var så tuffa, så talföra och så underbara att prata med.

Donald Trump förlorade stöd bland de äldre väljarna genom att håna Joe Biden som dement och förvirrad.

Att kalla den förre vicepresidenten för ”Sleepy Joe” och påstå ”han vet knappt att han lever”, sägs ha slagit fel gentemot den viktiga väljargruppen.

 

Trump vägrade sluta, trots medarbetarnas vädjan, liksom han vägrade när de ville att han skulle sluta fred med Cindy McCain, 66, änka efter den republikanske presidentkandidaten John McCain som Trump baktalat.

Cindy McCain valde Joe Biden som sin kandidat.

– För Trump är ni utbytbara och lätta att glömma bort. Ni är inga för honom. Det är så han ser på äldre människor och det är så han ser på er, sa Joe Biden när han besökte ett äldreboende i Florida efter att Trump påstått att coronaviruset ”påverkar i stort sett ingen”. 

Trumps hantering av pandemin nämns som den viktigaste orsaken till att många av de äldre väljarna övergav honom. Joe Biden har markerat tydligt att han står för ett helt annat synsätt, bland annat genom att bära munskydd när Donald Trump nästan aldrig gör det.

Foto: AP
Joe Biden.

Att det hade varit bättre med en yngre kandidat för demokraterna i stället för Joe Biden betraktas av många i Sverige som en sådan självklarhet att det knappt behöver sägas.

Men tänk om det var just Joe Biden, 77, som var rätt person att vinna över en tillräckligt stor del av Trumps kärnväljare bland 65-plussarna? Att det behövdes just en äldre politiker som kan ena landet?

Den bästa av läsekretsar förstår sig på detta. Bo skriver:

”Det var aldrig tal om Nelson Mandelas ålder och ingen ifrågasatte (med rätta) att han var rätt person att leda landet. Han var 76 då han tillträdde och han satt i fem år, det vill säga till 81 års ålder”.

Mejl från Jörgen: ”Glöm inte den legendariska västtyska förbundskanslern Konrad Adenauer som hann bli 87 år innan han lämnade befattningen. Det var till stor del han som framgångsrikt ledde återuppbyggnaden av Västtyskland efter andra världskriget”.

 


I USA är 25 procent av de som röstar 65 år och äldre. Det höga valdeltagandet gör att gruppen får ett större inflytande än dess andel av befolkningen visar.
Det så kallade köttberget ser ut på ett annat sätt i USA än i Sverige. Medan vi talar om 40-talister, är deras ”babyboomers” födda mellan 1946 och 1964. 10 000 människor fyller 65 år varje dag i USA.
Majoriteten av de amerikanska 65-plussarna brukar rösta på republikanerna. 2016 fick Donald Trump nio procentenheter fler röster bland dem än Hillary Clinton. I årets val sjönk övertaget mot Biden till tre procentenheter.

Av: Britta Svensson

Publicerad:

LÄS VIDARE