Skattepengar ska inte befästa hederskulturer

Slutreplik från Liberalerna om könssegregerade badhus

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När vi kommer tillbaka till makten ska vi driva en jämnställdhetspolitik som inte jagar ner kvinnor i kvinnopooler, skriver Lotta Edholm och  Gulan Avci i en slutreplik i debatten om könssegregerade badhus.
När vi kommer tillbaka till makten ska vi driva en jämnställdhetspolitik som inte jagar ner kvinnor i kvinnopooler, skriver Lotta Edholm och Gulan Avci i en slutreplik i debatten om könssegregerade badhus.

DEBATT

SLUTREPLIK. ”Många uppskattar att själva kunna få välja, och så länge det finns efterfrågan av uppdelade pooler så kommer vi att erbjuda det.” Så skriver Emilia Bjuggren i sitt svar på vår artikel om de sexuella övergreppen på våra badhus.

Det här är ett belysande exempel på det vi varnade för i vår artikel. Uppdelningen i kvinno- och manspooler marknadsförs som en slags valfrihetsreform, fastän det handlar om att hantera en utveckling med sexuella övergrepp på Eriksdalsbadet och ingenting annat.

Budskapet till en kvinna som väljer den mixade poolen och därefter angrips, blir ju att hon ”förstås” kunde ha valt kvinnopoolen om hon ”verkligen” hade velat vara ifred.

Ett sådant synsätt är oacceptabelt för varje liberal feminist vilket det även borde vara för socialdemokrater.

Vad socialdemokraterna öppnar upp för i nästa steg är att acceptera könssegregation utifrån kulturell och religiöst hänseende. Men vi kan inte använda skattepengar för att befästa hederskulturer. Vi måste istället stå upp för våra jämställdhetssystem och samtidigt arbeta aktivt för att frigöra de som tvingas leva med hedersnormer.

Nu hoppas vi att regeringen skyndsamt ser över lagstiftningen så att det blir möjligt att porta dem som begår övergrepp – och att Socialdemokraterna släpper tanken på könssegregering som en jämställdhetsåtgärd.

Det är vårt löfte: När vi liberaler kommer tillbaka till makten kommer vi att driva en jämnställdhetspolitik som inte abdikerar från sitt ansvar och jagar ner kvinnor i kvinnopooler.


Lotta Edholm, oppositionsborgarråd Stockholms stad (L)
Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE