Stölder för miljoner från bilfirmor - men tjuvarna fastnade på film

avEvalisa Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjuvar har under helgen stulit delar från BMW-bilar för miljonbelopp. Ett 50-tal bilar har plundrats på Proauto i Linköping, Norrköping och Nyköping.

– I Nyköping var det poliser som patrullerade i söndags. Men då är tjuvarna så kalla att de väljer att komma dit vid 20-tiden på kvällen, säger Jens Tjärnlund, vd för de tre bilfirmorna som drabbats.

Samtliga tre Proauto som utsatts för stölder i helgen ligger utmed E4:an. Polisen har gjort tekniska undersökningar på samtliga brottsplatser och hoppas att det samt övervakningsfilm ska leda utredningen framåt.

– Vi tycker att man måste se det här som ett seriebrott, det hänger ihop på något sätt. Vi har problem med stölder ur BMW-bilar och har haft det i över ett år nu, säger Göran Svensson, polisinspektör.

Det handlar om totalt runt 50 BMW-bilar som det stulits ratt och instrumentpanel från.

Tre bilfirmor drabbade i helgen

Tjuvarna slog till mot Proauto i Linköping på kvällen den 28 oktober, ett dygn senare i Nyköping och tidigt på måndag morgon, den 30 oktober, upptäckte personalen att även Proauto i Norrköping drabbats av inbrott.

– De har tagit sig in på våra larmade gårdar. Vi har investerat rätt mycket pengar i bevakning men av någon anledning har de lyckats hålla sig kvar ändå utan att väktare eller polis blivit tillkallade, säger Jens Tjärnlund, vd på de tre Proautofirmorna.

Han har ännu inte räknat ihop värdet av det stulna men eftersom det handlar om runt 50 bilar som tjuvarna varit inne i kan det handla om miljonbelopp, kanske så mycket som drygt tre miljoner kronor eller mer.

– Det rör sig om en hel del bilar så det är ett rätt stort värde, säger Jens Tjärnlund.

Kan vara samma liga bakom stölderna

På övervakningsfilm från bilfirmorna syns minst tre personer som begår stölderna. Jens Tjärnlund hoppas att det ska leda utredningen framåt.

Både han och polisen tror att det kan vara utländska ligor som ligger bakom stölderna.

– Vi ser ett mönster, att oavsett hur mycket vi skyddar oss så finns det inga utförselkontroller. Så fort de har packat saker i bilar så är det bara att dra, säger Jens Tjärnlund.

Enligt polisen har man dock varit i kontakt med gränspolisen om helgens stöldräd.

Tar sig in via bilens fönster

Proauto i Nyköping drabbades tidigare i år av en liknande stöld och tre personer dömdes i somras till fängelse.

– Vid det tillfället var man inne i 16 bilar på en timme, säger Göran Svensson. Man slår sönder en ruta och ålar sig in, tar ratt och eventuell navigationsutrustning. I ratten sitter också airbagutrustning.

De tre männen som dömdes greps nära brottsplatsen men enligt domen ska även ytterligare två personer ha varit delaktiga i de grova stölderna. De har dock inte gripits eller åtalats.

Den som har upplysningar om stölderna som skett i oktober uppmanas att ringa till polisen på nummer 11414.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Brott

Inbrott

BMW

Nyköping

Linköping