”Genom tystnad godkänner vi våldet”

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs hela chatten med Lars Naumburg

- Vi riskerar att förlora kvinnornas förtroende om vi inte tar avstånd från våldet mot kvinnor.

Det säger Lars Naumburg. Han är initiativtagare till aktionen Vita bandet och projektledare för säkerhetsprogrammet för våldsutsatta kvinnor i Norrtälje.

Hittills har bara kvinnor protesterat mot våldet de drabbats av så länge.

Nu måste också männen höja sina röster och visa sin avsky, menar Naumburg.

stupid23 säger: varför är det så mycket våld mot kvinnor i sverige ? vi är väl ett rätt så bra land där vi vuxit upp med en bra uppväxt! har dom sakerna inget med varandra att göra eller ?

   Lars Naumburg säger: Jo det har med varann att göra. Att växa upp med våld i familjen är en stor riskfaktor för att själv bli våldsam när man är vuxen. Sen att det är så mycket våld mot kvinnor i Sverige gör att detta inte är något bra land för varken kvinnor eller män. Dra ditt strå till stacken - sätt på dig det vita bandet!

lisen säger: Hej! Varifrån fick du idén till vita bandet?

   Lars Naumburg säger: Från Kanada där det kallas för White Ribbon-kampanjen. Se deras hemsida, http://www.whiteribbon.ca/

Mora säger: Vänder sig kampanjen bara till män eller kan även kvinnor köpa vita bandet?

   Lars Naumburg säger: Alla måste göra sina vita band själv. Det är viktigare att män tar ställning i detta. Det har ju kvinnorna redan gjort. Ge ett vitt band till alla dina manliga vänner!

maria säger: Var kan man köpa vita bandet?

   Lars Naumburg säger: Se föregående svar. Det är en poäng att man anstränger sig, eller hur? Gör ett själv!

Kalle säger: Hur tycker du man ska göra när man går på stan på kvällen och det märks att tjejen framför en blir rädd? Helst skulle man ju vilja gå fram och säga "jag är inte farlig", men då skrämmer man väl slag på henne.

   Lars Naumburg säger: Öka avståndet till henne så att hon får sitt eget territorium.

sigge säger: Hur tror du man kan minska våldtäkterna?

   Lars Naumburg säger: Genom informations- och utbildningsinsatser om jämställda relationer för pojkar och flickor i skolan. Behandlingsinsatser och hjälpprogram för våldsamma män. Genom utbildningsinsatser för kvinnor så att de lär sig känna igen varningssignaler. Så kan våldet minska och genom att du och dina manliga kamrater sätter på er det vita bandet.

Amelia säger: Min pappa misshandlade min mamma under en lång period. När han till slut med anmäld till polisen, så fick han bara 6 månaders tid på anstalt. Det är sjukt lite tid! Skönt att det har uppmärksammats, men hoppas att det leder till det bättre.

   Lars Naumburg säger: Jag förstår att detta måste ha varit mycket jobbigt för dig. Det bästa för din pappa hade varit om han fått ett behandlingsprogram inom sitt straff.

Ida säger: Men de som våldtar unga tjejer och kvinnor i allmenhet måste väl ha någon sorts sjukdom? Eller har jag fel! De kan ju varken ha känslor eller omdöme!

   Lars Naumburg säger: Kanadensiska behandlingsprogram visar att våldtäktsmän kan lära sig att förstå sina handlingar och att ändra sina beteenden. Det finns ett sånt behandlingsprogram på Norrtäljeanstalten.

monstret säger: Har antalet våldtäkter ökat?

   Lars Naumburg säger: Ja, siffror från Brå säger det. Visa ditt ställningstagande för ett samhälle fritt från våld mot kvinnor. Sätt på dig själv det vita bandet och dela ut fler till dina kompisar.

Thomas J säger: Finns det någon hemsida för vita-bandet-rörelsen här i Sverige?

   Lars Naumburg säger: Tyvärr, nej. Starta en. Det vita bandet tillhör alla.

säger: Är våldtäkter vanligare i Sverige än i andra länder? Själv vågar jag inte gå ut på kvällarna längre. Måste åka hem sent med pendeltåget ikväll och har redan ångest. Det gör mig uppriktigt förbannad att de ska behöva vara så!

   Lars Naumburg säger: Rent statistiskt är risken väldigt låg för att bli våldtagen men det är bra att du är försiktig.

pinsamt säger: detta är en pinsam debatt överhuvud taget. ALLA är emot våld mot kvinnor OCH män och det är inget vi behöver "visa" för att folk ska förstå. Eller är jag bara grinig?

   Lars Naumburg säger: Ju fler män som engagerar sig ju mer lättar vi ansvaret som hittills bara har legat på kvinnorna. Hittills har bara kvinnor protesterat mot mäns våld mot kvinnor. Om inte vi män tar ställning riskerar vi att kvinnorna tappar förtroendet för oss. Så litet grinig är du allt. Sätt på dig ett vitt band!

mette Norge säger: Hei få dette hvite båndet til Norge også!!!!!

   Lars Naumburg säger: Det fanns för fem år sen. Jag vet inte hur det är nu.

plantanna säger: Varför är det så få män som engagerar sig mot våld, de flesta sitter ju bara på röven och försvarar sig, typ: Jag misshandlar och våldtar ingen!!

   Lars Naumburg säger: Många män är alldeles för rädda för att verka löjliga. Det är lättare att avstå än att ta ställning. Du har rätt, på så sätt biter sig männen just i röven.

säger: Hej Lars. Vad bra att detta tema tas upp. Jag är livrädd för att gâ ut och isoleras mer och mer. Jag tycker att tjejtaxi skulle finnas igen och vara gratis. Man mâste söka en lösning. Har du nâgra idéer?

   Lars Naumburg säger: Sluta isolera dig. Gå med vänner. Om man ger efter för sin rädsla blir man bara räddare och räddare.

antivåldtäktsgruppen säger: hejhej..vi är 6 st killar som startat ett projekt mot just våltäkt och kvinnovåld..vi går sista året på gymnasiet..vi tänkte anordna en konsert och all intäkt går till kvinnojouren..är det bra?

   Lars Naumburg säger: Heja grabbar, friskt humör!

deno säger: vad kan man som en person göra för att våldtäkter ska minska? jag menar de upp till politikerna att förbättra den säkerheten hos kvinnor.

   Lars Naumburg säger: Politiker agerar på opinionstryck. Opinioner byggs upp av enskilda människor. Fixa ett vitt band till dig själv och andra män du känner så drar du ditt strå till stacken. Genom tystnad godkänner vi våldet.

Publicerad: