Tidigare statsministern Ola Ullsten död

avTT

Foto: Karl Melander/TT
Ola Ullsten har avlidit. Arkivbild.
Foto: SvD/TT
Företagsledaren PG Gyllenhammar (till vänster) och Ola Ullsten på Folkpartiets landsmöte 1982.

Den hittills enda liberala statsministern sedan 1930-talet har gått ur tiden. Tidigare Folkpartiledaren Ola Ullsten är död.

– Han har gjort viktiga avtryck i svensk politik, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Till följd av Socialdemokraternas rävspel och till de flestas förvåning blev Ola Ullsten statsminister 1978, när den första Fälldinregeringen imploderade till följd av kärnkraftsfrågan. Ullsten blev därmed den förste liberale statsministern sedan Felix Hamrin på 1930-talet.

En ren FP-regering bildades, trots att partiet bara hade 39 mandat i riksdagen, till följd av att Socialdemokraterna till Moderaternas förtret lade ned sina röster. Ullstenregeringen höll ut i ett år.

– Det var en öppenhet åt vänster som började under hans tid, socialliberalismen. Det var förvisso Bertil Ohlin som först kläckte det, men Ola var den första som genomförde politiken, säger Hans Blix, som satt som utrikesminister i Ullstens regering.

Lättsam person

– Ola var en lättsam person med en klar socialliberal kompass. Han tillhörde samma del som Bengt Westerberg, de som gärna hade samtal med socialdemokratin och kunde tänka sig att samarbeta med dem i frågor, säger Hans Blix.

Omdömet delas av Ulf Adelsohn, som var Moderaternas partiledare under början av 80-talet.

– Han var vänsterfolkpartist i ordets egentliga bemärkelse och hans dröm var nog egentligen att regera ihop med Socialdemokraterna och möjligen också Centern, men inte gärna med oss. Men personligen har jag bara positiva minnen av honom, säger Adelsohn.

Ullstens efterträdare Bengt Westerberg framhåller en speciell sida av Ullsten.

Lyssnade på argument

– Han var sakinriktad, han kunde koppla bort egna fördomar och verkligen lyssna på sakargument, säger Bengt Westerberg.

Både Ulf Adelsohn och Bengt Westerberg framhåller Ullstens humor.

– Ola var en person som hade en väldig massa humor bakom en ganska torr fasad, säger Adelsohn.

– Det kanske inte är många som förknippar det med honom, men han hade en väldig humor. Han spred mycket glädje omkring sig och många skratt, säger Bengt Westerberg.

Liberalernas nuvarande ledare Jan Björklund var 16 år när Ullsten var statsminister.

Viktiga avtryck

– Från det att jag blev partiledare fram till de senaste åren innan han blev sjuk så hade jag regelbundna samtal med Ola. Han kom också och besökte mig, vilket jag uppskattade. Det var inte så att han skrev mig på näsan om hur jag borde göra, men han jämförde med hur det hade varit på hans tid med liknande politiska skeenden. Det var väldigt värdefullt, säger Björklund till TT.

– Han var ju med i den innersta kretsen när den första borgerliga regeringen bildades på 1970-talet, och det var ju svårare då än nu.

Ola Ullsten har gjort viktiga avtryck i svensk politik, framhåller Jan Björklund.

– Det var med honom som biståndsminister som Sverige införde 1-procentsmålet i biståndet. Den första jämställdhetslagen kom med honom och han var med och drev fram den stora marginalskattereformen. Han var också med och utformade en av den tidens största frågor, nämligen energipolitiken, säger Björklund.

ARTIKELN HANDLAR OM