SVT backar efter Kinasatiren

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT backar efter kritiken mot Kinasatiren i humorprogrammet ”Svenska nyheter”.

Inslaget i fråga har nu tagits bort från plattformen Youku, rapporterar Aktuellt.

”Syftet med publiceringen på Youku av enbart sketchen var att fånga upp kinesiska reaktioner. Detta var ett misstag av oss då helheten av vårt budskap gick förlorad”, skriver ansvarig utgivare Thomas Hall till SVT.

I avsnittet av SVT-programmet ”Svenska nyheter” drev programledaren Jesper Rönndahl med det uppmärksammade hotellbråket i Stockholm och visade upp en ”informationsfilm” för kinesiska turister. Efter sändning publicerades klippet både på SVT Play och på plattformen Youku, den kinesiska motsvarigheten till Youtube.

Tilltaget fick Kina att gå till hård attack mot SVT och anklaga Sverige för rasism. I ett pressmeddelande på den kinesiska ambassadens hemsida gick man ut med ett kraftigt fördömande – och krävde en ursäkt.

Nu backar SVT.

Kanalen plockar borta inslaget från Youku, rapporterar Aktuellt. I ett skriftligt uttalande säger programmets ansvarig utgivare Thomas Hall att det var ett misstag att publicera inslaget ryckt ur sitt sammanhang.

Jesper Rönndahl i ”Svenska nyheter”.
Foto: SVT
Jesper Rönndahl i ”Svenska nyheter”.

”Var ett misstag av oss”

”Vår avsikt med den del av programmet som rör sinofobi var att följa upp den officiella kinesiska reaktionen på hostelincidenten men samtidigt också lyfta fram det faktum att sinofobi fortfarande inte har samma känslighet som annan rasism i Sverige. Det är ett svenskt problem som vi ville belysa.

Syftet med publiceringen på Youku av enbart sketchen var att fånga upp kinesiska reaktioner. Detta var ett misstag av oss då helheten av vårt budskap gick förlorad, och vi kan förstå att den gjort enskilda personer ledsna vilket vi beklagar”, skriver han till SVT.

Men någon ursäkt kommer Kina inte att få, säger SVT:s programdirektör Jan Helin.

– Vi bör förklara så att vi blir förstådda. Men att be om ursäkt för en svensk satir som träffar svenskar till Kina...det bygger på ett missförstånd, säger han till Aktuellt.

Kina till attack mot svensk polis

Det var den andra september som polis avvisade tre kinesiska turister utanför ett vandrarhem i Stockholm efter att de vägrat gå därifrån. Händelsen fick stor uppmärksamhet i Kina och det gick så långt att den orsakade en diplomatisk kris.

I kinesiska statliga medier press uppgav turisterna att de efter avvisandet fördes till en kyrkogård mitt i natten, där de frös och ”hörde djur”. Efteråt anklagade den kinesiska ambassaden svensk polis för att ha brutit mot grundläggande mänskliga rättigheter. Man gick också ut med en varning till kinesiska turister som besöker Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN