Saga, 17, bloggade om cancern

Dog i juli – mamman berättar: ”Hon ville känna att hon betytt något”

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

För drygt två år sedan fick Saga Lundin diagnosen skelettcancer.

Den 30 juli i år somnade hon in. Hon blev 17 år gammal.

– Det är så nytt samtidigt som jag har levt med det så länge. Hon var sjuk i två och ett halvt år och hon visste i ett och ett halvt år att hon inte skulle överleva, säger Sagas mamma Jessica Hammarling.

Den 22 april 2016 fick femtonåriga Saga Lundin diagnosen osteosarkom, skelettcancer. En kort tid därefter fick hon även beskedet att cancern var obotlig.

Då började Saga blogga för att uttrycka sina känslor och sprida information om hur det är att var ung och leva med cancer. Men också för att samla in pengar i den egna insamlingen ”Kiwis fight” på Barncancerfonden.se till förmån för organisationen.

– Bloggen var prio ett för henne. Hon levde verkligen för att skrika ut sin ärliga beskrivning av hur det är att leva med cancer och vänta på att dö, säger Sagas mamma Jessica Hammarling.

1 av 3 | Foto: Kanal 5
Saga bloggade om sin kamp mot sjukdomen.

”Det är fruktansvärt”

Cellgifterna fick Saga att tappa håret och när det växte ut igen så blev hon luden som en kiwi, därav namnet på insamlingen.

– Hon visste ju i drygt ett och ett halvt år att hennes dagar var räknade. Även om det var kört för hennes egen del så ville hon samla in pengar så att andra barn kanske skulle slippa bli drabbade, eller få hjälp, säger Sagas mamma.

Natten till den 30 juli i år orkade inte Saga Lundins kropp mer. Hon somnade lugnt och stilla in.

– Det är så nytt samtidigt som jag har levt med det så länge. Hon var sjuk i två och ett halvt år och hon visste att hon inte skulle överleva. Eller högst troligt i alla fall, det är klart att hoppet är det sista som lämnar, säger Jessica Hammarling och fortsätter:

– Det är väldigt jobbigt när folk frågar hur man mår. Jag orkar inte ens svara på det. Man vill inte tänka för då byter man ihop, för det är fruktansvärt.

Orkade inte skriva själv

Det är inte utan stolthet i rösten som mamma Jessica berättar om sin dotter Saga.

– Saga sa alltid att hon ville ha gjort avtryck på anda människor innan hon dog. Känna att hon betytt något och att hon gjort skillnad. Det behöver man inte bli hundra år för att göra. I Sagas fall räckte det med sjutton. Hon hann känna att hon uppnått något med sitt liv. Att allt inte var förgäves.

Mot slutet orkade inte Saga skriva på bloggen själv utan bad mamma Jessica om hjälp att skriva om hennes sista dagar i livet.

Efter att Saga somnat in skrev hon ett blogginlägg som avslutades: ”Av hela mitt hjärta är jag så tacksam över att Saga äntligen fått kasta av sig sin sjukdom, sin sargade kropp och blivit fri! Min älskade, älskade dotter! Du kommer för alltid att finnas i våra hjärtan!”

I ”Barncancergalan - det svenska humorpriset” visas ett inslag med Saga Lundin. Mamma Jessica finns självklart på plats under galan.

– Det är med sorg i hjärtat jag går på galan. Jag gör det för att jag vet att Saga så gärna ville att jag skulle gå.

”Barncancergalan - det svenska humorpriset” sänds i Kanal 5 i kväll klockan 20.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE