Hovet utesluter inte rättsprocess

Publicerad:
Uppdaterad:

Hovet har känt till skandalboken om kungen länge.

Nu utesluter man inte rättsliga processer.

– Vi agerar om det behövs, säger Nina Eldh, hovets informationschef.

Trots att ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken” inte har stått med

i någon av höstens utgivningskataloger, har hovet i flera månader känt till att den skulle släppas.

Och de är väl medvetna om att boken innehåller känsliga uppgifter om kungen.

– Vi har vetat om det här väldigt länge. Och vi har vid flera tillfällen frågat om vi kunde få ta del av boken, eftersom det är vi som kommer att få besvara frågor om den från journalister. Men förlaget har avböjt att ge oss manus, säger Nina Eldh.

Samtidigt har hovet ändå dragit upp vissa riktlinjer för hur man ska hantera boken. De senaste veckorna har frågan diskuterats på Slottet.

”Vi agerar”

– Det här är ett modernt kungahus som tittar på saker som berör dem. Så det är klart att det har kommit upp att det skrivs en biografi om kungen. Någonstans stod det att vi aldrig driver rättsliga processer, men det stämmer givetvis inte. Vi agerade till exempel när det gällde falska artiklar i Tyskland för några år sedan.

Då anlitade hovet den tyske stjärnadvokaten Matthias Prinz. Han såg till att prinsessan Madeleine fick ett skadestånd på 4,2 miljoner kronor sedan en tysk tidning bedrivit en ”hänsynslös skvallerkampanj” mot henne.

Och hovet utesluter inte att det nu kan bli nya rättsliga processer.

– Vi agerar om det behövs, men det är ingen huvudsak och inget vi fokuserar på just nu. Och det ju svårt att förhålla sig till eller kommentera något som man inte ens har fått läsa, säger Nina Eldh.

Ska läsa boken först

Enligt henne har förlaget gjort det svårt för hovet att ta ställning till hur de ska värdera bokens trovärdighet.

– Vi har upprepade gånger bett att få ett exemplar så att den det faktiskt berör skulle kunna läsa och förhålla sig till innehållet. Tyvärr har förlaget valt att gå en annan väg.

När boken väl har släppts kommer hovet att läsa den och sedan besluta sig för hur de ska agera.

Mattias Sandberg

Publicerad: