Mejla

Lena Mellin

Det krävs mer, Mona

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Mellin: I dag måste vi få veta vem som ska betala kalaset

En pensionär som knappt använder bilen och varken röker eller dricker får 380 kronor mer i månaden att röra sig med.

Höginkomsttagarna som bor flott och tar en dry martini till kvällscigaretten förlorar 3 170 kronor.

De rödgröna har redan låtit riksdagens utredare räkna ut vilka som är deras vinnare och förlorare.

I dag presenterar de rödgröna sitt budgetalternativ. Och sällan har politiska förslag lanserats med sådan grundlighet.

De tre partierna har till och med låtit riksdagens utredningstjänst, Rut, räkna ut hur förslagen påverkar privatekonomin.

De exempel som partierna valt ut säger en hel del om deras världsbild. Den är, för att uttrycka sig försiktigt, kontrastrik. Svartvit skulle man också kunna säga.

Den ensamstående pensionären med låg pension lever ett mycket oglamoröst liv. Hon köper bara 50 liter bensin i månaden och varken röker eller smakar alkohol.

Sänkt skatt, höjt bostadstillägg och 15 kronor i höjd bensinskatt gör denna kvinna till en vinnare i de rödgrönas Sverige. 380 kronor mer i månaden att röra sig med får hon. Grattis!

I andra änden av inkomstskalan finns det mycket välmående barnlösa paret som tillsammans tjänar 140 000 kronor i månaden.

De förefaller att bo i en topputrustad herrgård på landet eftersom taxeringsvärdet på deras hus är hela sex miljoner kronor och de har fem mil var till jobbet.

Paret kör bensinslukande bilar och gör av med hela 400 liter i månaden. Det dricks och röks en hel del på herrgården, hela 1?800 kronor i månaden satsar

paret på den typen av konsumtion.

Höjd inkomstskatt, höjd skatt på bensin, tobak och alkohol och höjd fastighetsskatt gör detta ovanliga par till förlorare i det rödgröna Sverige. Hela 3 170 kronor i månaden kostar skattehöjningarna dem.

Det drabbar ingen fattig, skulle de rödgrönas finansministerkandidat Thomas Östros (S) kunna säga. Och det är sant.

Men problemet är att det finns ytterst få som passar in på beskrivningen av de höginkomsttagare som de rödgröna vill ska betala alla satsningar. Det är en försvinnande liten minoritet som bor i hus med taxeringsvärden över 4,5 miljoner, som tjänar jättemycket och kör bil jättelångt.

De rödgröna satsar 12 miljarder mer än regeringen till kommuner och landsting. Höjd a-kassa. Höjd sjukpenning. Höjt underhållsstöd. Höjt bostadsbidrag. Sänkt skatt för pensionärer, sjuka, föräldralediga och arbetslösa.

För att betala det krävs mer än en blygsam höjning av inkomstskatten för alla, återupplivad förmögenhetsskatt, höjd fastighetsskatt på mycket dyra hus och höjd skatt på bensin, sprit och tobak.

I dag måste svaret komma. Vem betalar?

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN