Blottat gäng tar semester

avElina Wessman

Nöjesbladet kollar läget på filminspelningen av ”Kvarteret Skatan”

1 av 4 | Foto: Foto: SF/Jacob Jørgensen
Ankomsten Här anländer Johan Glans, Klara Zimmergren, Rachel Mohlin, David Batra och Vanna Rosenberg till stranden i en av filmens första scener – som spelas in sista dagen. – Tur att man inte har vräkt i sig en massa kakor under inspelningen, det skulle kunna se konstigt ut. Man får vara vaksam på det där, säger Klara Zimmergren – ett av två nytillskott i ”Skatan”-gänget. Det är komikerns långfilmsdebut – och hon har definitivt fått mersmak. – Ja men det måste man ju säga. Det är väldigt spännande med alla de här människorna som ingår i ett projekt, det finns folk till allt. Man behöver bara stå där så kommer någon med en varm jacka och smörjer in benen åt en. Jag börjar tänka lite nu, hur ska jag klara av att gå på toa själv?

Kriser, dödsfall och en och annan skilsmässa.

När ”Kvarteret Skatan” blir film blottas inte bara karaktärernas neuroser, utan även deras nakna kroppsdelar.

– Jag har fått visa mer av mig själv än jag tror att någon vill se, säger en söndersolad Johan Glans under den sista inspelningsdagen på Gotland.

Solen gassar åter över stranden där ”Kvarteret Skatan”-gänget avslutar sina sex veckor tillsammans. Med champagnelunch firar gänget av en inspelning där det enda orosmolnet på himlen har varit just, ja, molnen på himlen.

– Det har varit lite rafflande i dag, med otroliga väderomslag, säger Johanna Bergenstråhle, producenten bakom ”Kvarteret Skatan åker till Laholm”.

Spelas in på Gotland

En film som namnet till trots spelas in på Gotland.

Kompisgänget från tv-serien lämnar sin dystra förortsmiljö för den årliga gemensamma sommarsemestern. Men saker är inte som de brukar. Magnus och Frida går i gruppterapi, Ulf har en ny fru och gängets eviga singel Jenny har hittat den stora kärleken i norrmannen Rune – en norsk machoman som rör om i kompisgänget.

Aningen motvilligt, och efter Ulfs lögner och manipulationer, åker gänget tillsammans till Laholm.

– Vi hade inte möjlighet att spela in i där, men lät det vara kvar i manus ändå då vi tyckte det var roligt att de ville till just Laholm, säger Bergenstråhle.

Prisar platsen

Att det blev sex veckor på Gotland stör knappast skådisgänget. Varken Rachel Mohlin eller nytillskottet Klara Zimmergren kan prisa platsen nog.

– Men vilket ställe! Jag har blivit helt förälskad. Jag var ju lite Hallandssnobb innan, lite så där ”mja, det är nog bäst att ni kommer till västkusten och ser hur fint det är”, men nu –gud, jag har sett så mycket fint att jag inte vet var i kartoteket jag ska lägga allt, säger hon.

Johan Glans är aningen besviken.

– Jag har letat efter Ingmar Bergmans hus – men jag hittade det aldrig!