Vann drömfinalen – i VM inför miljarder

avPatrik Brenning

Sagolik avslutning för ”All Blacks”

1 av 12 | Foto: AFP
Nya Zeelands kapten Richie McCaw med VM-bucklan.

Nya Zeeland stod pall för trycket och dansade sig till VM-titeln på hemmaplan inför en hysterisk publik.

8-7-segern mot Frankrike avslutade ett mästerskap som förväntas ha setts av över fyra miljarder åskådare.

– Det här är något vi drömt om länge. Nu kan vi vila i lugn och ro, säger ”All Blacks” coach Graham Henry till AP.

Foto: AFP

I Sverige låg VM-finalen i rugby i mediaskugga. Det var blott en liten saknad ljusstrimma på finalen i Nya Zeeland som var belyst från världens alla hörn när den sparkades igång strax innan 10 på söndagsmorgonen svensk tid.

Ledde med 8-0

Mästerskapet 2007 sågs totalt av över 4,2 miljarder TV-tittare världen över, en siffra som förväntas slås av årets mästerskap. Det gör tävlingen till världens tredje största enskilda sportevenemang efter fotbolls-VM och Tour de France.

Att påstå att pressen var stor på hemmalaget och storfavoriten Nya Zeeland är med andra ord ingen överdrift. Men det blev en rysare.

Nya Zeeland ledde med 5-0 efter första halvlek hemma på Eden Park, där laget inte förlorat en match sedan 1994. I andra halvlek ökades försprånget till 8-0 innan Frankrike gjorde matchen spännande.

”Jag är så stolt”

Men närmare än 8-7 kom inte fransmännen.

– Helt otroligt! Jag är så stolt över att vara en Nyazeeländare. Det här är något vi drömt om länge. Nu kan vi vila i lugn och ro, säger ”All Blacks” coach Graham Henry till AP.

VM-titeln är Nya Zeelands första sedan 1987, då de också var arrangör, och de är blott tredje land i rugby-historien att vinna titeln två gånger.