Hurtig i vittnebåset för Julian Assange

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svenske advokaten vittnar andra dagen av utlämningsförhandlingarna

Dag 2 Julian Assange anländer till en andra dag i rätten i London.
Foto: AFP
Dag 2 Julian Assange anländer till en andra dag i rätten i London.

I dag är det andra dagen på förhandlingen där den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assanges öde kan avgöras.

Kommer han utlämnas till Sverige eller inte?

Domstolen kommer efter förhandlingen att tillkännage när beslut meddelas.

18.00 Fortsatta förhandlingar på fredag

Rätten konstaterar att förhandlingarna inte kommer kunna slutföras under dagen. Rätten ajourneras och fortsatta förhandlingar kommer ske nu på fredag.

17.45 Svenska riksåklagaren om kritiken

Så här skriver rikåklagern Ander Perklev med anledning av de kritiska synpunkter mot det svenska rättssystemet och på hur överåklagare Marianne Ny har agerat under förhandlingarna i London om överlämnande av Julian Assange.

"Både möjligheten till en rättssäker prövning i Sverige och åklagarens behörighet har ifrågasatts" konstaterar riksåklagaren och skriver bland annat följande:

- Mot bakgrund av att vissa uttalanden riktar sig mot Marianne Ny personligen vill jag dock klargöra att enligt svensk rätt gäller, till skillnad från vissa andra rättssystem, så kallad absolut åtalsplikt. Det innebär att en åklagare i princip är skyldig att så långt det är möjligt fullfölja en brottsutredning, och när det finns tillräcklig bevisning, fatta beslut om åtal. Marianne Ny har alltså agerat helt i enlighet med sin roll som allmän åklagare, och hon har självfallet den behörighet som krävs för de beslut som har fattats i ärendet.

17.30 Hurtig erkänner kontakt med åklagaren

Efter att ha letat igenom sin telefon får Björn Hurtig erkänna att han haft kontakt med åklagaren Marianne Ny i september angående förhör med Assange. Hurtig säger att han därefter försökte söka Assange för att meddela att åklagaren ville förhöra honom men att han inte fick tag i honom. Han är osäker på om han lämnade något meddelande.

– Men jag antar att du inte bara gav upp att försöka nå honom, säger åklagaren Clare Montgomery.

17.10 "Vad hände med bläck och papper?"

Rätten tar en kort paus för att advokaten ska kunna leta igenom sin telefon.

- Jag har ett flyg att passa, säger Björn Hurtig men börjar snabbt leta igenom sin utbox.

"Förhandlingen i rätten har blivit en komplex process av att leta fram gamla textmeddelanden mellan advokater och åklagare. Vad hände med bläck och papper?", twittrar en åhörare.

16.50 Advokaten letar febrilt i sin mobiltelefon

Björn Hurtig uppmanas att ta upp sin mobiltelefon för att leta fram bevis på att den svenska åklagaren Marianne Ny kontaktat honom om att få förhöra Julian Assange i september förra året.

Brittiska åklagaren Clare Montgomery:

– Get your phone out, please mr Hurtig.

16.30 Skickade sms om att hämnas på Assange

Assanges svenska advokat Björn Hurtig berättar om sms där kvinnorna som säger sig ha blivit våldtagna och ofredade skickat sms om att hämnas på Assange och tjäna pengar på anklagelserna. Det har Hurtig sett i förundersökningen som han fått läsa men ej kopiera, rapporterar Aftonbladets Peter Kadhammar på plats i rätten i London.

Han har konsulterat advokatsamfundet som sagt att han får använda alla uppgifter han har tillgång till oavsett om det är konfidentiella och även om han bara sett dem och inte har dem på papper.

Kvinnan som säger att hon våldtogs sms-ade om att hon halvsov.

– I min värld betyder det halvvaken, säger Hurtig i rätten i London.

16.00 Förhandlingarna är återupptagna

14.40 "Inte pratat med mat i munnen"

Hurtig berättade att polisen och åklagarmyndigheten redan från början informerade svenska tidningar att Assange var misstänkt för våldtäkt.

– Om man googlar "våldtäkt" och "Assange" får man tre miljoner träffar, berättade han och sa att det inte finns möjlighet för honom att skydda sin klient mot fördomsfulla uppgifter i svenska medier.

Rätten avbröt för lunch. Hurtig blev tillsagd att äta på egen hand och inte prata med någon.

– Det är okej. Min mamma lärde mig att inte prata med mat i munnen.

13.50 Assanges svenska advokat vittnar

Andra person att vittna under dagen för Julian Assanges räkning är hans svenske advokat Björn Hurtig. Strax före klockan 14.00 svensk tid fick han svära eden. Därefter inledde Assanges advokat Geoffrey Robertson förhöret och började gå igenom korrespondensen mellan Hurtig och överåklagare Marianne Ny.

13.30 "Alhem klarade sig bra"

Vid 13.30-tiden hade Alhem vittnat klart för försvarets räkning och tackades av domaren för att han hade rest ända dit för att avge sitt vittnesmål.

– Han klarade sig bra, pratade tydligt och klart om vad han visste och inte visste, säger Peter Kadhammar.

– Samtidigt fladdrade han ut lite, vilket ledde till att åklagarsidans ombud fick säga till honom.

Något beslut i fallet väntas dock inte komma från domare Howard Riddle förrän tidigast om några veckor. Ett beslut som kan överklagas av bägge parter.

13.05 Alhem uppläxad av åklagaren

Åklagaren fick till slut nog på Alhems långa svar och läxade upp honom:

– Din roll är att svara på frågor, inte hålla långa föredrag.

– Vi har en utländsk besökare. Han förstår förmodligen inte, inflikade domaren.

– Nej, det gör jag inte, sa Alhem som uppgav:

– Jag ska försöka svara dina frågor på det sätt du bill ha dem besvarade. Men på mitt sätt.

12.40 "Nu avbryter du mig"

Enligt Alhem var Marianne Ny behörig att utfärda den europeiska arresteringsordern. Han säger att det är föga sannolikt att Assange skulle utlämnas till USA från Sverige. Under förhöret utbrast han också till åklagaren Clare Montgomery:

– Nu avbryter du mig, jag gillar inte det alls.

Alhem berättade att han varit uppe sedan klockan fyra i morse men inte behöver någon paus.

– Jag gillar den här atmosfären.

12.25 "Jag hade åkt till Sverige direkt"

Överåklagare Marianne Ny har uppgett att hon vid flera tillfällen i september och oktober förra året försökte komma i kontakt med Assange. Hon avböjde att förhöra honom via videolänk utan ville träffa honom personligen.

Alhem uppgav att han inte vet hur överåklagare Marianne Ny försökte nå Julian Assange och säger att om det inte var möjligt att nå Assange, hade även han utfärdat en europeisk arresteringsorder, twittrar Guardian-reportern Esther Adley.

– Men jag hade försökt ordna med ett förhör, även om det var i Storbritannien. Om jag hade varit i Julian Assanges position hade jag genast åkt till Sverige för att rentvå mitt namn, sa han under förhöret med brittiska åklagaren Clare Montgomery.

11.35 Svenske f.d. överåklagaren i vittnesbåset

Förhandlingarna inleddes efter klockan 11.30 med att den svenske före detta överåklagaren, numera samhällsdebattören, Sven-Erik Alhem vittnade.

– Jag är inte här i dag i min roll som åklagare. Jag är här som kritiker och som samhällsdebattör, sa han.

Enligt Alhem borde Julian Assange ha fått chans att ge sin syn på saken när våldtäktsanklagelserna gjordes.

11.20 Assange vid gott humör

Julian Assange var vid gott humör när han anlände till domstolen Belmarsh Magistrates Court London tillsammans med sina advokater.

– Han kom in i rättsalen och såg glad ut, han skrattade, rapporterar Aftonbladets Peter Kadhammar.

Publicerad: