Branschorganisation fördömer hatattacker

avJonas Högberg

SPELA

Hot om våld och våldtäkt ”vedervärdigt beteende”

1 av 3 | Foto: Feminist Frequency
Anita Sarkeesian.

De senaste veckorna har inneburit en malström av hat för flera prominenta personligheter som verkar i spelvärlden.

Spelutvecklaren Zoe Quinn har fått se hela sitt privatliv utfläkt på Internet medan feministikonen Anita Sarkeesian mottagit mordhot och tvingats lämna sitt hem.

Nu fördömer spelutvecklarorganisationen IGDA attackerna.

Det spelrelaterade hatet brinner som aldrig förr. På Twitter. På Youtube. På spelforum världen över.

Det hela trappades upp för några veckor sedan när spelutvecklaren Zoe Quinn blev uthängd av sin före detta pojkvän på Internet. Han anklagade Quinn för att ha varit otrogen med en spelrecensent och menade att denne ska ha gett Quinns spel ”Depression quest” ett fint omdöme i utbyte. Den utpekade spelrecensenten har dock inte recenserat spelet, men det stoppade inte hatiska personer från att hacka Quinns Twitter, sprida hennes personliga uppgifter och hota henne med våld och våldtäkt.

Schafer hyllar Sarkeesian

När spelutvecklaren Phil Fish (”Fez”) sedan gav Zoe Quinn sitt stöd möttes han av liknande trakasserier.

Kort därpå släppte Anita Sarkeesian en ny del i sin videoserie om den sexistiska och marginaliserade skildringen av kvinnor i spel – vilket resulterade i dödshot mot henne och hennes familj.

Nästan lika starka reaktioner har bemött spelutvecklare som Tim Schafer (”Grim fandango”, ”Broken age”) och Steve Jaros (”Saints row”) när de offentligt ställt sig bakom Sarkeesian och rekommenderat alla att se hennes videor.

”Moraliskt förkastligt”

Det hela har även utmynnat i en komplex meningsdiskussion mellan gamers där man dryftat misogynt hat, misstro till spelmedia och feminism.

Nu har spelutvecklarorganisationen IGDA uttalat sig om #gamergate, som stormen kommit att kallas.

– De senaste veckorna har spelutvecklare och medarbetare trakasserats och attackerats, vilket inkluderar hot och publicerandet av hemadresser. Även om vi uppmuntrar olikartade ståndpunkter och en hälsosam debatt kring problemen inom spelindustrin så fördömer vi personliga attacker som dessa. De är inte bara moraliskt förkastliga, utan även olagliga i många länder. Vi uppmanar nu hela spelvärlden att stå upp mot det här vedervärdiga beteendet.