Beskedet: Kajsa Kling slutar – 29 år gammal

Berättar i öppet brev: ”2017 var det tyngsta året i mitt liv”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Kajsa Kling lägger av.

Det meddelar alpinstjärnan – som lidit av depression – i ett öppet brev.

Jag är otroligt stolt över min karriär, säger 29-åringen till Sportbladet.

Kajsa Kling, 29, har en tuff period bakom sig.

Förra hösten valde den alpina landslagsåkaren att avbryta sin satsning mot OS i Sydkorea för att i stället ta en timeout från tävlande och tränande på grund av depression.

– Jag mår inte bra och då behöver jag kunna koppla bort den mentala stress det innebär att tävla. Jag vill just nu fokusera på mig själv för att ta mig vidare, sa hon i ett pressmeddelande.

”Har vridit och vänt”

Sedan dess har hon jobbat med återhämtning och i mars berättade hon för Sportbladet att hon inte såg något slut på karriären.

– Jag ser skidåkning framöver. När, var och hur känns ganska oklart. Jag önskar att jag hade haft ett svar och kunna sätta ett datum för mig själv, men det funkar inte riktigt så verkar det som. Jag får ta dag för dag, men skidåkning ser jag definitivt framför mig, sa Kling, som i maj togs ut i landslaget med hopp om att köra hemma-VM i Åre 2019.

Men nu lägger hon av.

I ett öppet brev på skidförbundets hemsida berättar alpinstjärnan om beslutet.

Det är med blandade känslor som beslutet har tagits men jag känner i mitt hjärta att det är rätt. Jag har vridit och vänt på det i många vändor och det har till slut landat i att jag är klar. Jag är otroligt stolt över det jag har åstadkommit och lyckats med och är väldigt tacksam för alla människor som funnits där i med- och motgång”, skriver Kling bland annat i brevet.

Hon har varit Sveriges största farthopp de senaste säsongerna.

Totalt har hon gjort 179 världscuptävlingar och tagit två pallplatser. 29-åringen har också radat upp topp tio-placeringar i störtlopp och Super G sedan hon debuterade i världscupen som 18-åring 2007.

”Blev förvånad”

Men någon comeback blir det alltså inte.

När Sportbladet når henne utvecklar hon tankarna bakom beslutet.

– Jag blev förvånad när det landade i det här, jag trodde att jag skulle komma tillbaka i samma driv, men så blev det inte. Det är massa olika faktorer. Det positiva blev mindre än det negativa. Det finns liksom ingen balans, jag känner att jag offrar för mycket. Det känns skönt att ha landat i det och att ta steg framåt åt andra håll. Sen är det klart att jag lämnar något bakom mig. Det är inte allt som är tråkigt, det är många positiva saker jag kliver bort ifrån.

När tog du beslutet att sluta?

– Ett par veckor sedan. I mitten av eller början av juli. Jag var i vevan att jag skulle börja planera, men när det kom till ”när, var, hur”... jag kunde inte planera. Jag har aldrig offrat något med skidåkningen, men jag kände att fortsätter jag nu så offrar jag något annat, ett liv jag hellre vill leva.

Hur mycket har din timeout från skidåkningen påverkat ditt beslut?

– Det är klart att det har påverkat. Men jag har tränat normalt och just nu mår jag väldigt bra. Hade jag inte mått bra hade jag inte kunnat ta det här beslutet. Jag lägger inte av för att jag mår dåligt, absolut inte. Jag mår jättebra och har mått bra länge, jag är ofantligt glad att kunna säga det.

”Jag var livrädd”

Du debuterade i världscupen för elva år sedan. Vilket är ditt bästa minne från karriären?

– Nu när du säger världscuppremiären... det ploppar upp i huvudet. Jag var livrädd i den tävlingen (skratt). Sen körde jag i den backen (österrikiska Altenmarkt-Zauchensee) för några år sedan (2016) och blev fyra, en av mina bästa tävlingar. Att det gick så pass bra, att man gjort en sådan resa... jag är otroligt stolt.

Men vad som händer framöver är oklart.

Allt Kajsa Kling vet är att hon ska studera i höst, då hon ska läsa kurser i Human Resources och retorik.

Öppnar för tv-jobb

– Sen vet jag inte. Jag ska ge det tid och testa lite olika. Men jag vill fortfarande vara en del av sporten. Min kunskap är nog aktuell, så kanske kan utnyttja det. Kanske inom ungdomsidrotten eller på landslagsnivå. Som tränare? Nä, men rådgivare kanske. Jag vet hur det känns att åka, det finns kanske vissa tränare som inte har kvar känslan.

Flera ex-proffs har valt att bli experter inom tv. Är det något som lockar?

– Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Jag ska fundera på det om det kommer. För några år sedan tänkte jag ”aldrig i livet”, men jag skulle nog tycka att det var kul, antingen som kommentator eller i studion. Sen får vi se om någon vill ha mig (skratt).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM