Hockeyettans miljonkrav – och känga

avLinus Norberg

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Kaoset i svensk ligahockey fortsätter.

Nu skickar hockeyettan ut ett pressmeddelande, kräver miljonbelopp – och skickar en känga till Stephan Guiance.

”Han blandar ihop fakta” skriver hockeyettan.

Sportbladet har i en rad texter rapporterat om kaoset i det svenska ligasystemet där såväl SHL, hockeyallsvenskan som hockeyettan inte är överens över en rad punkter.

Bland annat den ekonomiska fördelningen.

Till slut tvingades hockeyallsvenskan skriva ett öppet brev där ligans vd, Stephan Guiance, kommenterade missnöjet.

Nu gör hockeyettan samma sak.

I ett pressmeddelande beskriver ligan sin situation och menar att det råder oenighet i svensk hockey.

Får noll kronor

Fullt klart är att vi i dag är helt oense inom svensk hockey hur pengar ska fördelas från eliten och då i synnerhet från hockeyallsvenskan och neråt till breddklubbarna”, skriver hockeyettan och skickar en känga till Guiance:

Efter hockeyallsvenskans vd Stephan Guiances uttalanden där vi upplever att han blandar ihop fakta, känner hockeyettan ett behov av att förtydliga att utbildningsersättning och transer- och övergångsersättningar är två helt skilda ersättningar”.

Hockeyettans vd, Ronnie Glysing, har tidigare berättat för Sportbladet att de inte får en krona i övergångsersättningar, i jämförelse med hockeyallsvenskan som kan få upp till en halv miljon kronor för en spelarövergång till SHL.

Nu vill hockeyettan se förändring:

Mot bakgrund av att den första överenskommelsen mellan SHL och hockeyallsvenskan träffades redan 2015 kan vi konstatera att inte en enda krona tillfallit hockeyettans föreningar. En grundförutsättning för överenskommelsen var, att hockeyallsvenskan kom överens med hockeyettan, vilket ännu ej skett. Enligt samtal med spelarorganisationen Sico bekräftar de att det var en grundförutsättning att hockeyallsvenskan skulle komma överens med hockeyettan gällande transfer- och övergångsersättningar”.

”Borde titta i spegeln...”

Hockeyettan skriver också att de inväntar en ”seriös dialog” med hockeyallsvenskan.

Rimligen borde hockeyettans föreningar därför ha en mångmiljonfordran på hockeyallsvenskan för flera års övergångar. Då hockeyallsvenskan har krävt av SHL att de ska få betalt för spelar- övergångar oavsett om spelaren har ett kontrakt eller ej, borde de kanske se sig i spegeln samtidigt som de tittar på hockeyettan. Detsamma bör även gälla mellan hockeyallsvenskan och hockeyettan. Det är ett renlighetskrav.

Se het debatt från 29 juni om lånebegränsningen i hockeyallsvenskan i klippet här ovanför.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM