Öppna fönster lockar oinbjudna gäster

avTT

Foto: Matt Bertone/HANDOUT/TT
Myror festar loss på en matsmula, inte helt ovanligt i våra hem. Arkivbild.

Värmen tvingar många att leva med öppna fönster och altandörrar dygnet runt. Men det är inte bara frisk luft som kommer in– en del av höstens skadedjur passar också på att ta plats i våra hem.

Här är några oönskade gäster att hålla utkik efter.

Pälsängern – randig rackare

Pälsänger, en svart pytteliten skalbagge med flygförmåga – vars bruna lite håriga larver kan ställa till med ordentlig oreda i din garderob eller i linneskåpet. Här är en liten krabat som gärna vältrar sig i naturmaterial som ylle och päls, särskilt om materialet är en smula smutsigt.

Det första tecknet på att skalbaggen har kläckt sin avkomma hemma hos dig är ofta tomma mörka larvskal i botten av klädlådor och skåp. En större invasion av kryllande larver kan få det att vända sig i magtrakten på de flesta.

Pälsängerns bagge är en duktig flygare, som lätt tar sig in genom fönster och i ventilationssystem i hus. Ett sätt att slippa besök är insektsnät för fönstret samt städning. Håll rent och förvara de textilier du inte använder ordentligt nedpackade, gärna i plast.

Svartmyran – kollektiv krabat

Här är en insekt med stor släkt. Tappa ett sockerkorn på golvet och räkna med invasion, såvida du inte har säkrat fönster och dörrar sommartid. En myra på besök lägger ut doftspår, som lockar till sig resten av gänget på nolltid. En invasion kan bli så besvärlig att du behöver hjälp av skadedjurssanerare. Men innan du ringer efter hjälp, försök att lokalisera krypens bo. Ett tips är att leta på en varm plats i marknivå.

Ett sätt att minska risken för besök är att hålla rent, torka upp saftspill, kaksmulor och annat sött från golvet och hålla efter springor i dörröppningar och lister.

Malen tar för sig i linneskåpet

Den spröda lilla fjärilen må se harmlös ut, men när den väl flugit in och kläckt några generationer ägg i ryamattan får den larvkänslige lätt panik. Klädesmalens larver gnager effektivt i sig naturliga material, så som ylle, fjädrar och päls. Fint ska det vara, så helt syntetiska material lockar inte denna skadegörare.

En temperatur på runt 25 grader är optimal för malen och äggen kläcks redan efter ett par dagar.

Förr i tiden var malangrepp vanliga, men de giftiga malpreparat som användes då är inte tillåtna i dag. I stället gäller det att hålla rent, förpacka ömtåliga material i täta förpackningar och med jämna mellanrum kontrollera riskzoner som garderob, källarförråd och linneskåp. Den som har fönster öppna kan tänka på att sätta upp ett insektsnät redan tidigt på den varma säsongen.

Fläskängern tar sikte på skafferiet

Här talar vi återigen små skalbaggar som lägger ägg. Dess larver lever mer än gärna i skafferiet med smak för matvaror av animaliskt ursprung. De är goda flygare och ett öppet köksfönster ser de som en ren invit.

Vid förpuppning kan larven gnaga sig vidare in i trämaterial. Det skadar inte att hålla koll i kökshyllorna under sommarhalvåret. Håll rent och undersök matvaror ofta.

Tänk på att torrfodret till ditt husdjur är en för ängern lämplig plats att bygga bo. En tätslutande låda eller burk kan därför vara en bra investering, så du slipper ett besök av fläskänger.

Gnagare letar hem inför vintern

När temperaturen så sakteliga faller under tidig höst vill mössen gärna börja planera inför vintern. Villa- och stugägare bör ha det i åtanke och hålla rent runt husfasaderna.

Täta springor och hål, stäng fönster och dörrar. Och håll rent – låt inte maten ligga framme. Vind och källare bör vara välstädade, gå gärna igenom dina tillhörigheter och lägg inte bråte på hög.