Nu kommer lagomvärmen – med risk för tromber

avFredrik Rundkvist

NYHETER

Hettan behåller sitt grepp över Sverige – men håll ut.

De mest extrema temperaturerna lär ligga bakom oss och mot slutet av vecken väntar mer normalt svenskt sommarväder med 20-25 grader... och regn på sina håll.

– Framåt nästa vecka ser det ut att bli betydligt svalare, säger meteorologen Ingrid Eronn.

I dag kulminerar värmen med temperaturer runt 30 grader i Götaland och 25-30 grader i Svealand och stora delar av Norrland.

Sedan börjar temperaturerna sjunka.

– På onsdag är fortfarande varmt i östra Sverige. Men sedan kommer det in en kallfront, så då blir det bara runt 20-25 grader i så gott som hela landet, säger Ingrid Eronn på väderföretaget Foreca.

1 av 3 | Foto: Christine Olsson/TT
Genrebild på sommarväder.

Under 20 grader

Och i början på nästa vecka väntas dagstemperaturen till och med krypa ner under 20 grader i delar av Svealand, för första gången på drygt en månad.

Att svalare luft nu drar in över landet ökar risken för tromber, alltså kraftiga virvelvindar som sträcker sig ner mot marken från stora bymoln. De brukar i första hand bildas utmed kusterna.

– Tromber är inte särskilt vanligt i Sverige, men nu har vi särskilt gynnsamma förhållanden, säger Ingrid Eronn.

I jämförelse med de betydligt våldsammare amerikanska tornadorna är de svenska tromberna rätt beskedliga. Men de kan bli kraftiga nog att lyfta bilar och orsaka kilometerlånga stråk med fällda träd.

Fortsatt brandrisk

Det råder fortfarande mycket stor brandrisk i så gott som hela landet, även i de delar av Östersjökusten som fått en hel del regn de senaste dygnen.

I Skåne är en klass 2-varning utfärdad för värmen det närmaste dygnet.

Den långa perioden av varmt och torrt väder har ingen betydelse för hur vädret blir framöver. Lokalt kan värmen dock få indirekta konsekvenser kopplade till höga havsvattentemperaturer. I dagsläget är det en bra bit över 23 grader varmt i delar av Östersjön.

– Vid den här tiden bildas det ju skurar framförallt över land, eftersom solen värmer upp luften närmast marken. Men senare framåt höstkanten bildas det i stället skurar över hav som då är förhållandevis varmt.

– Om det nu är så varmt skulle det kunna bli fler skurar ute till havs senare under säsongen. Men det återstår att se.

Så blir vädret där du bor – tredagarsprognosen 01:07
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Solen