Penny, 3, amputerade benet som bebis – nu gör hon succé

avBabs Drougge

Ovissheten och bristen på information fick Angelica, 31, och Mikael, 36, att befara det värsta inför Pennys födsel.

Nu visar de upp sitt härliga liv, för att andra ska slippa uppleva samma oro.

– Hade vi fått se och läsa lite solskenshistorier när vi väntade Penny, så hade vår graviditet inte blivit så färgad som den blev, säger Angelica Lundin.

När barnmorskan blev tom i blicken var det som att någon drog undan mattan för Angelica Lundin, 31, och maken Mikael Lundin, 36, från Stockholm. Trots flera tidigare ultraljud, med besked om att allt såg bra ut, fick de plötsligt veta att dotterns ben inte utvecklades som väntat.

– Hon blev bara tyst och satt och stirrade. Sedan sa hon ”Det är lite tråkigt jag hittar inget ben”, säger Angelica, som Expressen också pratat med.

Otaliga undersökningar och ett smärtsamt fostervattensprov senare, fick föräldrarna ett namn på en diagnos. Dysmeli är en skelettavvikelse som uppstår slumpmässigt tidigt under graviditeten.

Foto: Privat
Angelica Lundin inspirerar på Instagram.

Sjukhuspersonalen hade svårt att ge några klara besked kring hur diagnosen skulle påverka Penny, varför föräldrarna vände sig till internet.

– Det enda vi gjorde på nätterna var att ligga i sovrummet och googla. Och vi hittade ingenting. Vi såg bara gamla bilder från barnhem där alla såg olyckliga ut.

Föräldrarna mådde dåligt och befarade det värsta. Till den dagen Penny kom.

– Min första fråga till Micke när hon kom ut var ”hur ser det ut, är allt annat bra?” Han svarade ”hon är jättefin, hon är perfekt”. När jag fick upp henne på bröstet kastade jag en snabb blick på hennes fot och tänkte ”men skit samma, vi löser det här”.

1 av 11 | Foto: Privat
Penny Lundin strax efter amputationen.

Nu fick föräldrarna välja: antingen skulle man försöka räta ut och förlänga Pennys ben, eller amputera. När Angelica fick veta att en benförlängning skulle innebära många operationer och smärta för dottern, var valet självklart. Strax efter Pennys första födelsedag var det dags att prova ut hennes första protes.

– Vi är så otroligt glada att vi gjorde det här så tidigt. För henne är det hennes ben. Redan på sjukhuset kom Pennys nuvarande ortopedingenjör dit och sa ”bara så att ni vet så kommer jag och Penny bli bästa vänner”, och det blev de. Penny är så jävla ball. Hon är min idol, säger Angelica Lundin.

1 av 6

Nu delar familjen med sig av sin vardag på Instagram. Målet är att kunna erbjuda andra exakt vad de själva så desperat hade behövt när de väntade Penny. Meddelanden från hela världen vittnar om att Angelica lyckats.

– Hade vi fått se och läsa lite solskenshistorier när vi väntade Penny, så hade vår graviditet inte blivit så förstörd, så färgad som den blev. Då hade jag kunnat minnas den på ett finare sätt, och det är därför jag vill nå ut. Man kan födas lite annorlunda och det kan gå hur bra som helst ändå, det är vårt budskap.

ARTIKELN HANDLAR OM