Mejla

Peter Kadhammar

Sverigedemokraternas förödande överlägsenhet

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Vem ska regera med vem? Hur nära var förhandlingarna mellan socialdemokrater och miljöpartister att bryta samman? Vad säger den senaste opinionsundersökningen? Vem skulle vinna om det vore val i dag?

Den politiska bevakningen består av myriader av detaljer, spekulationer och spännande referat.

Det är lätt att missa de stora rörelserna som betyder något.
Ändå kan de vara så lätta att se.

Efter chockresultatet i amerikanska presidentvalet förra året for jag till Pennsylvania och tala med Donald Trumps väljare. I den lilla staden Coudersport mötte fotografen Urban Andersson och jag sju kvinnor som alla hade röstat på mansgrisen, reaktionären, lögnaren, mobbaren, skrävlaren, dilettanten och skitprataren Trump.

De var inga marginaliserade, korkade och outbildade bonnläppar. Kvinnorna levde inte upp till schablonen av högerpopulisternas väljare. De gav intelligenta och förnuftsbaserade argument för sitt val. Men det intressantaste sa en av dem när vi pratade om hur överraskad världen blev av Trumps seger.
– Det kunde man ju se att han skulle vinna. Det kom fler till Trumps möte än till Hillarys, trots att hon hade draghjälp av en massa kändisar.
Och Trumps publik var mer entusiastisk.

Svårare än så behöver det ibland inte vara att se sin tid. Man kan gå ut och titta, och lyssna.

Några veckor före förra riksdagsvalet mötte jag den gamle socialdemokraten Thage G Peterson på Stockholms central. Han var glad och hoppfull. Han var övertygad om att Sverigedemokraterna skulle göra ett dåligt val. Han såg bestört ut när jag sa att Sverigedemokraterna nog kunde få minst 15 procent (det var innan tecknen på Jimmie Åkessons utmattning började synas).

Jag läste nyss socialdemokratiska Dala–Demokraten. Göran Greider skriver att Sverigedemokraternas ledning visar tilltagande brist på verklighetsförankring. "Jag tror det finns en tilltagande panik inom partiet", skriver Greider.

Sedan besöker jag ett av tidens stora torg. Youtube. Det påstås att film är framtidens massmedium. Alla ska meddela sig med rörliga bilder och prat inför en alltmer illitterat publik.

Nionde november la Moderaterna upp en video med titeln ”En hoppfull framtid för Sverige”. Partiledaren Ulf Kristersson talar förtroendeingivande in i kameran. 328 visningar.

Jag kollar Socialdemokraterna, 1900–talets dominerande kraft, de som i hundra år prenumererat på regeringsmakten. En kortfilm om Stefan Löfvens Sverigeresa. Statsministern lämnar käbblet i Stockholm för att lyssna på folket. Videon lades upp för sju månader sedan.
1580 visningar.

En ny video: framstående socialdemokratiska kvinnor talar om jämställdhetsrevolutionen som ska följa på metoo–kampanjen. En enkel men snygg och professionellt producerad film. Den lades upp 25 november.
353 visningar.

Sedan kollar jag Sverigedemokraterna. 24 november la de upp en video med titeln ”Snart är det val”. Jimmie Åkesson beskriver ett Sverige i kaos och skräck, en apokalyptisk vision av vårt land. Han beskriver socialdemokrater, moderater och etablerade media som lögnare. Han säger:

”Konflikten går mellan de som förstör vårt land och de som arbetar för att rädda det. Konflikten går mellan er och oss.”
232 950 visningar.

När jag en timme senare kollar antalet visningar är de uppe i 234 668. Och Socialdemokraternas metoo har ökat till 366.

Publicerad: