Rosengård illa ute i Champions League

avPetra Thorén

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Slavia Prag jublar efter att ha gjort 1–0.

Rosengård åkte på en tung smäll mot Slavia Prag i första mötet i åttondelsfinalen i Champions League

Förlust med 2–3 väcker frågor kring hur det är ställt med svensk klubbfotboll på damsidan.

– Det är lite för impulsivt att säga att svensk klubbfotboll inte hänger med, men vi får se det som en väckarklocka, säger Rosengårds Zecira Musovic.

Rosengård, som jagar guldet i damallsvenskan, spelade på torsdagen sin första match i åttondelsmötet med Slavia Prag i Champions League.

Det slutade med en riktigt tung förlust med 2–3. En skräll av det tjeckiska laget som nu har ett fint utgångsläge inför returen.

Slavia Prag visade direkt att laget kommit till Malmö för att visa framfötterna, inte minst i omställningssituationerna där man hade både fart och var effektiva. Men de två första målen var också resultatet av svagt försvarsspel av hemmalaget.

– Fotboll är sådan, motståndarna utnyttjar sina lägen, säger Rosengårds målvakt Zecira Musovic.

Slavia Prag tog ledningen för första gången i den 13:e minuten. En hörna hamnade hos en Rosengårdsspelare som rensade rakt i gapet på Veronika Pincova. Hon tackade för läget och prickade in 1-0-ledningen lågt i målvaktens högra hörn.

Det andra målet kom efter inspel eller snarare skott från kanten där backen Simone Boye-Sörensen inte följde med tillräckligt i löpningen vilket innebar att Tereza Kozarova kunde trycka in 2-1.

Rosengård kunde dock kvittera både efter 0-1 och efter 1-2.

Först via Lisa-Marie Utland. Hon serverades av Anja Mittag som kom ren på vänsterkanten och spelade in bollen centralt.

Sen av Anja Mittag själv i den andra halvleken när hon rundade den tjeckiska målvakten.

Men det var Slavia Prag och Petra Divisova som fick sista repliken. Hennes distansskott var riktigt vackert och seglade över Zerica Musovic i mål.

– Det är så typiskt att de skapar få lägen och får avrunda med hårt skott i krysset. Jag får träna spänst.., säger Zerica Musovic.

Men det var en bra träff?

– Ja, det får man ge henne. Det är såklart ett surt mål att släppa in och det var inte bra för vårt returmöte. Vi har satt oss i en knivig situation.

Rosengård hade chanser att kvittera på nytt, Anja Mittag träffade bland annat stolpen, men lyckades inte och laget har nu en tung förlust att vända i returen.

– Vi mötte en motståndare som på individuell nivå och på kollektiv nivå spelade i ett tempo som är bättre och högre än vi mött tidigare under året, säger tränaren Jonas Eidevall till Sportbladet.

Efter Linköpings förlust mot PSG i går och Rosengårds smäll i dag väcks på nytt frågor kring status på den svenska klubbfotbollen.

Det förstår Zerica Musovic,. Hon vill inte dra några slutsatser, men medger att det är en signal

– Det är lite för impulsivt och säga att svensk klubbfotboll inte hänger med, men vi får se det som en väckarklocka, säger Zecira Musovic.

Tränaren Jonas Eidevall stärker bilden.

– Så här har utvecklingen varit i rätt så många år. Resurser och faciliteter flyttar till andra länder. Inte nödvändigtvis till Tjeckien, men det blir svårare. Vi måste bli skickligare på att utveckla egna spelare. Vi kan inte ha en fantasi om att vi ska köpa oss till framgång internationellt eller konkurrera finansiellt med de stora klubbarna, säger han men påpekar samtidigt:

– Det är inte slut ännu. Det är svårt men inte omöjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rosengård

Fotboll