Mejla

Michael Carlsson

”Ferrari river av skorna – spikas på systemet”

Michael Carlsson synar GS75-omgången från Hamburg • Systemförslaget

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Ferrari River spikas av experten på dagens GS75 från Hamburg.

Hamburg är värd för Grand Slam 75 i dag.

Vi spikar Hollands bäste fyraåring,
tillika derbyvinnaren Hugo Lobell.

Dessutom en fräck vinnare i Ferrari River efter kanonrapporter från tränare Lugauer – första barfota runt om någonsin!

Grand Slam 75 drar till Tyskland och Bahrenfeld-banan i Hamburg i eftermiddag. Värt att tänka på enligt banans sportchef Klaus Koch är att svängarna är mycket vidare än på exempelvis Solvalla. 

Kurvradien är på 105 meter kontra 88 på Solvalla. Upploppet är betydligt kortare, 143 meter (Solvalla har 196 meter) och dessutom är det open stretch i Hamburg.

Det är en lurig omgång med storloppet Grosser Preis von Deutschland som russinet i kakan. Förstapriset är nästan 750 000 kronor och i fjol vann Diamanten före Generaal Bianco och de sju senaste åren har det blivit svensktränade vinnare, bland annat Tamla Celeber.

Om vi börjar baklänges och inleder med att orda om storloppet tror jag att Tsunami Diamant har en jättebra chans att bryta den svenska sviten i år. Den tyske derbyvinnaren från i fjol är ett av de starkaste hemmahoppen som har kommit fram på länge. Han har tagit nio segrar på tolv starter och aldrig varit sämre än tvåa.

Tsunami Diamant har ett perfekt läge med spår två bakom bilen men är knappast startnabb nog att ta ledningen.

Enterprise är spetsfavorit och får Carl Johan Jepson i sulkyn för första gången. Det är den svensktränade hästen med bäst chans från spår fyra bakom bilen. Han är härdad mot årgångstoppen och har gjort det bra även om han inte rått på de bästa. Den näst senaste insatsen var stark då Enterprise var tvåa bakom omöjlige Perfect Spirit, men plockade ändå ner ledande Zack’s Zoomer. Senast satt hästen sist men avslutade strax under 1.10 sista 800 metrarna bakom vinnande Very Kronos.

Jag låser loppet på tre streck och plockar även med favoriten Giveitgasandgo som åter igen visade form vid segern senast efter några tveksamma insatser innan dess. Har tidigare visat att han går bra bakifrån och var bland annat tvåa
i Olympiatravet och med rätt resa kan han speeda ner samtliga.

En stenhård slugger

 När det gäller spikarna börjar vi med en fräck sådan i Ferrari River i GS75-5. En stenhård slugger som är härdad i tuff V75-konkurrens där han vann för tre starter sedan på 1.10,5. Gången efter det blev han störd till galopp men var ändå med dem till slut i ett lopp som vanns av Volstead på nytt svenskt rekord. Senast fick hästen en blytung inledning i tredjespår. Efter att han kommit ner i dödens och blivit avlöst fick han sedan tåga i tredjespår och dra tåget sista 600 metrarna. Hästen fullföljde bra som femma bakom vinnande Global Trust.

Pratade med tränaren Conrad Lugauer som meddelade att det nu blir barfota runt om för första gången någonsin på Ferrari River. Han tror på en ruggigt bra effekt och läget är perfekt med spår tre bakom bilen. Lugauer kommer att ladda för ledningen och tror att han kan svara ut de andra från start. Jag chanser därmed och spikar Ferrari River som just nu är tredjehandare i loppet.

Hollands bäste fyraåring

 Spik nummer två blir Hugo Lobell och Rick Ebbinge i GS75-6. Det är Hollands bäste fyraåring och han vann nyligen Derbyt i sitt hemland. För tre starter sedan blev han tvåa i ett lopp under Oslo Grand Prix-dagen på Bjerke och höll då mycket tappert som tvåa bakom Norton Commander som fått lifta med bakom. 

Efter den starten fick Hugo Lobell pausa i tre månader och har gjort två starter efter uppehållet och vunnit i båda. Jag tror att hästen bara är bäst i det här loppet och har toppchans att krossa samtliga.

Många okända hästar i de övriga Grand Slam 75-loppen. Men i den första avdelningen har tre-årige Payet visat att han är en riktigt bra häst med tre segrar och två andraplatser på de senaste fem starterna. Han vann på ett bra sätt i Hamburg näst senast och trots att han nu möter äldre  hästar torde han ha en bra chans.

Jag garderar dock med tre hästar där Lorenco, Hudson Boko och Hanna Greenwood får göra honom sällskap.

 GS75-2 är ett montélopp och där ska det bli intressant att se Garry, som är Tysklands mest framgångsrika montéhäst med nästan 50 segrar på meritlistan.

En outsider är Victorious Star och där tycker Conrad Lugauer att hästen går ner i klass och att han tidigare har hävdat sig bra i montélopp i Tyskland. Det blir dessutom barfota runt om den här gången. Men loppet ser öppet ut och jag känner mig inte helt säker på de fem hästar jag fick råd med på systemet.

Kan bli spets och slut igen

 GS75-3 är ett tvååringslopp med bara tyska hästar i och det är förstås väldigt svårbedömt. Men favoriten Arquana Star har imponerat i två raka segrar och vann senast ett uttagningslopp till Breeders Course.  Hon gör ett stabilt intryck och har visat upp en vass speed. 

Ett av de hetaste motbuden kan Jaguar Star vara som har ett bättre läge med spår tre. Senast öppnade han snabbt bakom bilen och tog ledningen och det kanske kan bli samma recept igen, spets och slut.

 Can Lane kommer från en spetsseger i V75 och han kan mycket väl leda runt om igen, från sitt smaskiga läge med innerspår i GS75-4. Chichen Itza och Prince of Persia är de främsta motbuden

Grand Slam 75 från Hamburg sänds i TV12 klockan 15.30

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Trav

Hamburg

Ferrari