Finansministern tror inte på en bostadsbubbla

avKenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Finansminister Magdalena Andersson, (S), tror inte på en bostadskrasch.
Låga räntor, höga disponibla inkomster och ungdomar i behov av bostad, talar emot det.
– En robust efterfrågan på bostäder borde kunna verka dämpande på det prisfall vi ser nu, säger Magdalena Andersson (S).

Trots prisnedgången på bostadsmarknaden tror finansminister Magdalena Andersson, (S), inte på en bostadsbubbla.

Det sa hon under en pressträff på tisdagsförmiddagen då hon presenterade regeringens prognos för hur den svenska ekonomin ska utvecklas.

Hon tror att prisfallet beror på det ökade utbudet.

Flera faktorer, som låga räntor, höga disponibla inkomster och ungdomar i behov av bostad, talar dock emot en krasch på bostadsmarknaden, enligt finansministern.

– Dessa faktorer pekar på att vi bör kunna gå mot en fortsatt efterfrågan på bostäder vilket borde kunna verka dämpande på det prisfall vi ser just nu, sa Magdalena Andersson.

Högre BNP nästa år

Finansminister sa också att hon ser ”en fortsatt god utveckling i svensk ekonomi”.

– Svensk tillväxt för nästa år är högre än i flera jämförbara länder,

Bruttonationalprodukten (BNP) kommer i år att växa med 2,5 procent. Nästa år ökar tillväxten till 2,8 procent, 2019 blir den 2,2 procent och 2020 2,2 procent, enligt regeringens nya prognos.

Förklaringen är den ökade exporten.

Arbetslösheten väntas sjunka

I den tidigare prognosen trodde regeringen på en tillväxt på 3,1 procent i år, 2,5 procent nästa år, 2,0 procent 2019 och 2,3 procent 2020.

Bakgrunden till att prognosen för i år sänks är att jämförelsetalen för 2016 skrivits upp, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Arbetslösheten landar i år på 6,7 procent, för att nästa år sjunka till 6,1 procent, bedömer regeringen. Det är en mer pessimistisk bild än man hade i september, då arbetslösheten bedömdes bli 6,6 procent i år, för att sedan ligga på 5,9 procent åren 2018-2020.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM