Misstänks för fusk – får ändå köra kusk-VM

Inblandning i uppgjorda travlopp och för att ha delat ut droger till konkurrenter

avCharlie Hedstad

Foto: BJÖRN EKMARK/TR BILD
Blair Orange är regerande kuskchampion i hemlandet Nya Zeeland.

Årets kusk-VM avgörs i Sverige mellan den 24–31 maj.

Nya Zeelands representant, Blair Orange, är misstänkt för allvarliga brott.

– Risken att skicka en person som nu misstänks för att ha gjort upp lopp och hanterat droger, tycker jag är tillräcklig för att välja en annan person, säger New Zealand Harness Racings tidigare vd Edward Rennell till Travronden.

Den 29:e upplagan av kusk-VM kommer avgöras i Sverige mellan 24-31 maj, världens tolv främsta kuskar ska göra upp i 24 lopp, fördelat på sex tävlingsdagar. Sveriges färger försvaras av kuskstjärnan Ulf Ohlsson.

Nya Zeeland skickar en mer kontroversiell representant till Sverige, Blair Orange. Han misstänks för bland annat inblandning i uppgjorda travlopp och för att ha delat ut droger till konkurrenter i hemlandet.

– Jag kan säga att jag anser att det är fel att skicka en kusk som står inför rättvisan för en för sporten så allvarlig anklagelse, säger New Zealand Harness Racings tidigare vd Edward Rennell till Travronden.

Han fortsätter:

– Med allt detta sagt så är alla personer oskyldiga till dess motsatsen bevisats, men risken att skicka en person som nu misstänks för att ha gjort upp lopp och hanterat droger, tycker jag är tillräcklig för att välja en annan person.

”Det vore hyckleri”

Blair Orange vann kuskchampionatet i fjol och leder årets kuskliga, han är för tillfället den mest framgångsrika kusken i hemlandet. 

– Det vore hyckleri att låta honom göra det, men sedan inte låta honom köra kusk-VM, säger New Zealand Harness Racings styrelseordförande, Ken Spicer, enligt Travronden.

”Nya uppgifter”

Det är nya uppgifter för Svensk Travsport. Trots det är ett allvarligt brott som Orange är misstänkt för vill inte förbundet utesluta någon aktiv, som ännu inte är dömd för något brott.

– Nya Zeeland har valt den här representanten och då litar jag på att de anser honom vara en god ambassadör för sitt land och för kusk-VM, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport till Travronden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav