Löfven: ”Upprörande”

avOskar Forsberg, TT

1 av 4

Statsminister Stefan Löfven bryter nu tystnaden om KD och alliansens besked om att DÖ är upphävd.

– Det är upprörande att de borgerliga partierna bryter en överenskommelse som de skrivit under och försvarat inför väljarna", säger statsministern i en skriftlig kommentar till TT.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu dagens besked om decemberöverenskommelsen från först KD och sedan övriga allianspartier.

"Decemberöverenskommelsen tvingades fram genom de borgerliga partiernas ovilja till samarbete när Sverigedemokraterna bröt mot riksdagens praxis. Redan innan valet klargjorde jag att det nya parlamentariska läget skulle kräva nya lösningar”, skriver han i en kommentar till TT.

”Två alternativ”

Tidigare i dag hänvisade Löfvens pressekreterare till socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth för kommentarer kring KD:s utspel.

Under kvällen kommenterade emellertid statsministern själv dagens och kvällens händelser och trots beskedet från alliansen så öppnar Löfven för ett fortsatt samarbete mellan blocken:

"Det har hela tiden bara funnits två alternativ till decemberöverenskommelsen, blocköverskridande samarbete eller att göra sig beroende av Sverigedemokraterna."

Han fortsätter:

"Sverige står inför några av de svåraste utmaningarna i modern tid. Krisen i skolan, den höga arbetslösheten och flyktingkrisen måste adresseras kraftfullt. Det kräver nu att de borgerliga partierna står för sina nya löften och att de inte skapar ytterligare parlamentariska låsningar."

ARTIKELN HANDLAR OM