Ligue 1 2015/2016

Avslöjar Zlatans egentliga värde

avMartin Tolén

Svensken långt bak i värdeslistan – Verratti i topp

Zlatan Ibrahimovic är inte längre någon guldgruva.

Svensken är långt efter toppen när Le Parisien tagit reda på PSG-spelarnas egentliga värde med hjälp av CIES.

– Från 28-29 års ålder blir det svårt att stiga i värde om du inte har en exceptionell talang, säger chefen för observatoriet, Raffaele Poli.

Fotbollsstjärnor som säljs för hundratals miljoner har blivit vardag.

Le Parisien tog hjälp av CIES fotbollsobservatorium för att sammanställa PSG-stjärnornas egentliga värde och Zlatan Ibrahimovic hamnar långt ner i botten med sitt värde på 75 miljoner kronor.

”Svårt att stiga i värde”

Anledningen är en hög ålder tillsammans med ett utgående kontrakt i sommar.

– Från 28-29 års ålder blir det svårt att stiga i värde om du inte har en exceptionell talang. Köpande klubb kan inte göra en vinst på ytterligare en försäljning, säger Raffaele Poli, chef för observatoriet, till tidningen.

Desto mer värdefull är italienaren Marco Verratti som toppar listan med ett värde på 500 miljoner kronor – drygt 400 miljoner mer än PSG köpte honom för.

– Värdet skulle kunna vara ännu högre om han gjorde fler mål som Paul Pogba (värderas till 750 miljoner kronor), säger Raffaele Poli.

Vill nå snabba resultat

Siffrorna är baserade på antalet försäljningar de senaste åren, spelarens kontraktslängd och hur spelaren presterat på planen.

– Om till exempel Marquinhos hade spelat mera hade han nog varit i närheten av Raphael Varanes värde på 450 miljoner kronor. Men PSG föredrar att satsa på mer erfarna spelare för att nå omedelbara resultat och strävar inte efter att utveckla sina unga spelare, säger Poli.

Se listan nedan!