”De tycker att jag är lite slö”

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

LILLEHAMMER. Han liftar till tävlingar och tränar hälften så lite som alla andra.

Nu är Emil Johansson tillbaka i världscupen efter sjukdomsproblemen. 

– Jag får ofta höra att jag tränar för dåligt, säger 26-åringen. 

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Emil Johansson skrällde i Gällivare genom att vara femma i prologen och sedan slå ut Sergej Ustiugov i kvarten. Nu får 26-åringen chansen i världscupen i Lillehammer. 

Men vägen hit har inte varit enkel. 

Efter att först ha slitit med magproblem på grund av glutenintolerans gick Johansson in i väggen i oktober förra året. 

– Jag stressade på för mycket med jobb och träning. Jag tränade egentligen inte jättemycket, men totalbelastningen blev nog för stor så jag antar så här i efterhand att jag var utbränd, säger han och fortsätter: 

– Förra hösten var jag nog i bättre form än någonsin har varit. Men sedan blev jag sjuk och det kändes inte bra förrän typ i oktober i år.

”Kazakerna plockade upp mig”

Johansson skulle kunna beskrivas som lite av en skidbohem. Medan landslagsåkarna har tillgång till vallabussar, ett tiotal skidor och serviceteam tog 26-åringen med sig två par skidor och liftade upp till Gällivare. 

– Det är klart att det är skillnad. Jag åkte upp dit själv och bodde med en kompis. Jag hade några som jag skulle åka med men det åkte så tidigt så då gick jag bara upp och så liftade jag med kazakerna. Så nej, det är inte så uppstyrt, säger han. 

Liftade du hit till Lillehammer också? 

– Hit fick jag faktiskt skjuts med landslaget så det var bra. 

Även träningsmängden skiljer Johansson från övriga åkare. 

– Jag får ofta höra att jag tränar för dåligt. De i träningsgruppen i Falun tycker att man är lite slö. Men jag har blivit väldigt duktig på att känna efter och kör hellre för lite än för mycket, säger han och fortsätter: 

– Men jag har ju tränat hälften av de som tränar lite, så det finns att ta av. Jag siktar mot ungefär 500-600 timmar, men i år kommer de nog att bli 450 timmar. Det är inte så mycket, men vi får se om de håller i första långbacken. 

Vad tror du om dina chanser att ta dig vidare? 

– Det är väl 100 med och jag är väl rankad som 70 så jag ska slå 40 som är bättre rankade än mig, men det ska jag nog kunna fixa. 

SVT1, 11.15: Sprinten i Lillehammer

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM