Förbundet på plats för möte med Forsberg

avFredrik Jönsson

Foto: Robin Lorentz-Allard
Lars Richt, Håkan Sjöstrand och agenten Hasan Cetinkaya på läktaren.

LEIPZIG. Det blev starka reaktioner efter att Emil Forsberg inte fick ta emot Guldbollen på Fotbollsgalan.

I onsdags var Svenska Fotbollförbundet i Leipzig för ett möte med Forsberg.

Men enligt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand handlade samtalet inte om Guldbollen.

– Vi pratade ingenting om den. De här spelarna är medvetna om att ett sådant pris är det bara en spelare som kan få, säger Håkan Sjöstrand.

Andreas Granqvist fick ta emot Guldbollen, priset till Sveriges bästa fotbollsspelare det gångna året, vid Fotbollsgalan den 20 november. Enligt Sportbladets läsare var det fel spelare som fick priset. Av 70 000 röster fick Forsberg 48 procent, medan Granqvist hamnade på 24.

Efter prisutdelning visade Forsbergs fru Shanga sitt missnöje på Instagram. Strax efter Fotbollsgalan påstod tyska tidningen Bild att Forsberg är besviken på förbundet.

Hade möte med Forsberg och agenten

I onsdags var Svenska Fotbollsförbundet på plats i Leipzig i samband med Champions League-matchen mellan RB Leipzig och Besiktas.

Landslagschefen Lasse Richt och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand var på besök i Leipzig och satt bredvid Forsbergs agent Hasan Cetinkaya i en av logerna på Red Bull Arena.

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard /

Efter matchen pratade förbundsrepresentanterna med Forsberg. Enligt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand handlade samtalet inte om Guldbollen.

– Vi hade naturligtvis hoppats att Emil skulle spela, men nu kunde han inte vara med. Vi pratade ingenting om Guldbollen. I min position uppskattar jag att ha en bra dialog med spelarna. Vi vill försöka utveckla det mer i framtiden, att hela tiden ha en bra dialog, säger Sjöstrand.

Vad pratade ni om?

– Vi pratade om väldigt många saker, men exakt vad vi pratade om försöker vi hålla mellan oss. Det är viktigt oavsett vilken spelare det handlar om. Vi har ett VM framför oss och vi vet om Emils betydelse i landslaget. Syftet är att ha en bra dialog. Och de spelarna vi pratar med uppskattar det väldigt mycket.

– Emil uppfattade det som väldigt positivt.

”Det är en väldigt relevant fråga”

Så ni kommer att hälsa på fler spelare?

– När tillfälle ges försöker vi besöka spelare. Jag håller även en bra dialog med vår kapten Andreas Granqvist. Det här kommer vara otroligt viktig under en lång period för svensk landslagsfotboll, de här spelarna är viktiga förebilder. I min roll är det viktigt att ha den dialogen. Om vi ser tillbaka över tiden så tycker jag det är ett område som vi kan förbättra.

Blir du förvånad att frågan om Guldbollen kommer upp?

– Nej. Det är en väldigt relevant fråga. Samtidigt är de här spelarna medvetna om att ett sånt pris är det bara en som får. Så är det ju med det här priset. Emil är en av våra stora och etablerade spelare. Emil gör det fantastiskt bra och självklart var han en av kandidaterna till att vinna Guldbollen. Om vi tittar framåt, med tanke på den kapaciteten han besitter, så skulle det inte förvåna mig om han om några år har vunnit Guldbollen.

Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix

”Skulle vara oprofessionellt”

Emil Forsbergs agent Hasan Cetinkaya är förtegen om mötet med förbundet.

– Håkan ville visa sin uppskattning till Emil som spelare och människa. Det är inte ofta en svensk fotbollsgeneralsekreterare åker och besöker en svensk spelare. Det är stort av honom att visa uppskattning mot Emil.

Vad pratade ni om på läktaren?

– Jag tänker inte kommentera det. Det skulle vara oprofessionellt av mig att återge vårt samtal.

RB Leipzig avslutade gruppspelet i Champions League med att förlora med 1–2 hemma mot Besiktas. Det betyder att laget spelar Europa League kommande säsong.

Emil Forsberg spelade inte matchen på grund av en magmuskelskada.