Ett halvår till valet – vi förtjänar svar om LSS

Debattören: Det är inte bara regeringen som behöver ge besked – nu är det upp till bevis

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Med ett halvår kvar till val är det svårt att utröna något klart alternativ av partierna som vill värna om LSS, skriver debattören.
Foto: Janerik Henriksson
Med ett halvår kvar till val är det svårt att utröna något klart alternativ av partierna som vill värna om LSS, skriver debattören.

DEBATT

DEBATT. I dag är det ett halvår kvar till valet. Och det finns dessvärre inget bra regeringsalternativ om man lever med insatser enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Sittande regering, ledd av Socialdemokraterna, har gjort sig skyldig till en slakt av assistansreformen av aldrig tidigare skådat slag.

Det är i dag i stort sett omöjligt att bli beviljad personlig assistans för den som ansöker för första gången, särskilt om man är barn. Det är 1 400 personer färre som har assistansersättning i dag, jämfört med när regeringen tillträdde.

Familjer knäcks, föräldrar som aldrig får sova, som inte kan jobba blir inga bra föräldrar till slut. Barn med funktionsnedsättning förlorar sina livschanser, sina möjligheter att utvecklas till självständiga vuxna. Och allt för att regeringen anser sig vara tvungen att spara på dem med de allra största behoven. Inte nog med det, i ett land som står i begrepp att göra barnkonventionen till lag överväger regeringens utredare att slopa personlig assistans som insats till barn under tolv år. Vi befinner oss i katastrofläge!

De mindre partierna syns och hörs i debatten. Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet driver frågan om rätten för människor med funktionsnedsättning att leva, rätten till personlig assistans, rätten till ett självständigt liv. Men var är Moderaterna? Det kan väl ändå inte vara så att Moderaterna i själva verket tycker att slakten av assistansreformen är bra?

Det hjälper inte att de små partierna bröstar upp sig, så länge de inte kan få de stora att lyssna och ändra sin politik.

Det är en sak att ta stora ord i sin mun, en annan att faktiskt sätta press på de stora partierna, att tvinga dem att skaffa sig en vettig politik på det här området. Det ska vara ordning och reda i välfärden hör vi ibland regeringsrepresentanter säga. Men på LSS-området råder kaos. Varför sätter inte Vänsterpartiet hårdare press på Socialdemokraterna?

Tyvärr tvingas vi konstatera att det inte finns något alternativ i dagens Sverige som är rimligt att lägga sin röst på. Men självklart måste vi kräva besked.

Följande enkla frågor kräver vi svar på från samtliga Sveriges partier:

  1. Är ni beredda att återställa personlig assistans åtminstone till det som gällde före 2016, då Försäkringskassan fick regeringens order att spara i assistansen?

  2. När blir det ett grundläggande behov igen att äta, oavsett HUR man äter?

  3. Är ni beredda att låta de 1 400 personer som redan drabbats av nedmonteringen av assistansen och åkt ur ersättningen få en ny rättvis prövning?

  4. Hur ser planen ut för att komma till rätta med det faktum att nästan nio av tio som ansöker om assistans får avslag, människor som verkligen behöver assistans?

  5. Är det en bra utveckling att det byggs barnboenden igen i Sverige, för att föräldrar tvingas lämna bort sina barn när de inte beviljas assistans?

Nu är det upp till bevis, partier! Socialdemokrater och moderater, vad har ni för besked till Sveriges väljare?

Ska vi fortsätta på den inslagna vägen eller ska vi återskapa en reform som vi kunnat vara så stolta över, nämligen LSS och personlig assistans?

Och liberaler, centerpartister, kristdemokrater och vänsterpartister – vad tänker ni göra för att sätta press på de stora partierna? Är ni beredda att ställa ultimatum för att ingå i en regering? Eller är det bara tomma ord vi hör från er?


Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: