Amatören med fyra chanser

Av: Kanal75

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan P Petersson har chans att ta första V75 segern

Här är amatören som tänkt rivstarta 2008.

För första gången tävlar han med fyra hästar samma dag.

– Jag har laddat mot den här helgen länge, förklarar Stefan P Pettersson som är på jakt efter sin första V75-seger.

Stefan P Pettersson bakom Gordonia Dag som var nära att ge honom första V75-segern redan i fjol.
Foto: KANAL75
Stefan P Pettersson bakom Gordonia Dag som var nära att ge honom första V75-segern redan i fjol.

Pettersson, 42, har många järn i elden när det gäller travsport. Förutom sin amatörrörelse med elva hästar driver han företag som säljer hästtransporter respektive foder. Lägg till jobb som hovslagare och en 20-årig anställning på veterinärkliniken på Mantorp.

– Fast det senare har jag dragit ner på, nu jobbar jag bara två halvdagar i veckan eftersom det är så mycket annat.

Till det andra hör i högsta grad det expanderande stallet som drivs ihop med sambon Martina Lundin och har varit allt mer framgångsrikt de senaste åren. Den forne stjärnan och pålitlige långskubbaren Min Fred har pensionerats till ridhäst med drygt 1,3 miljoner på kontot, men nya förmågor har fyllt på och 2007 snuddade man vid en miljon kronor inkört för första gången. Flera av hästarna har provat lyckan i V75 och tjänat fina pengar, men någon seger har det inte blivit.

– Nej, jag saknar väl den där riktiga stjärnan ännu, men hoppas att han finns i stallet redan, klurar Pettersson och syftar på sin enda ostartade häst, en nybliven treåring vid namn Chipleader (Starchip Entrprise - Jill Partner) som beräknas debutera i vår.

Nöjer sig inte med en vinst

Närmast en V75-triumf har Gordonia Dag varit. Han slutade tvåa i klass II-finalen på hemmaplan i mars förra året och drog in Petterssons största enskilda prischeck i karriären, 85 000 kronor.

– Det var fantastiskt roligt. Tillsammans med Min Freds vinst i "Långa loppet" på Åby med 75 000 kronor i förstapris 2003 är det mina bästa ögonblick på travbanan. Men i år jag vi bestämt oss för att toppa det med några V75-segrar, skrattar han.

Och målet är förstås att börja segertåget redan i årets första V75-omgång på Färjestad.

– Jag har laddat mot den här helgen länge och det var en glad överraskning att alla fyra kom med. Överhuvudtaget tycker jag att stallet är i riktigt fin form, hästarna mår verkligen bra för dagen.

Super Senator och Galaxie d'Inverne är de två representanterna inom V75 och mest förhoppningar har tränaren på den förre.

– Han gjorde sitt bästa lopp i karriären senast och stod hem trots en hård öppning. Jag vässade honom lite extra i ett jobb i torsdags och var mycket nöjd. Formen ska inte vara sämre på lördag. Med Lea invändigt går det inte att komma till ledningen, men med en fin resa borde han ha platschans. Klaffar det riktigt kanske han till och med kan slåss om segern.

Gordonia dagens bästa chans

Galaxie d'Inverne (V75-2) vann inte ett enda lopp under 2007 vilket känns lite missvisande eftersom stoet ofta signerade vassa avslutningar från köpositioner, dessutom flera gånger i ganska tuff omgivning på Solvalla.

– Hon har antingen haft dåliga spår eller startat från tillägg och hamnat bland de sista. Nu är läget bättre och då borde hon få en position mitt i fältet istället. Även hon gick ett vässande jobb i torsdags och är i bra slag, men att vinsten ska komma nu när det är V75 vågar jag inte tro. Dessutom fungerar hon bäst barfota runt om och risken är väl att det krävs brodd bak på lördag.

Innan V75 ska Pettersson sela ut Gordonia Dag - vilken han håller som dagens bästa segerchans - samt Estrella Skift i de två inledande V5-loppen.

– Jag som aldrig ens startat fyra hästar samma dag förut - och så hamnar i de i loppen efter varandra! Det kommer att bli en hektisk timme.

Publicerad: