Ny teknik hjälper ögonsjuka

HÄLSA

Författaren Täppas Fogelberg kan tänka sig operation

Ny teknik ger hopp till svenskar med förstörda näthinnor. Den första näthinnetransplantationen i Sverige kan bli verklighet redan inom ett par år.

Foto: Martina Huber
I mitt fall har syncellerna fått kortslutning, säger Täppas Fogelberg.

Journalisten och författaren Täppas Fogelberg är en av omkring 3 000 svenskar som drabbats av ögonsjukdomen Retinitis Pigmentosa, RP som innebär att näthinnan sakta förtvinar. Han slutade köra bil för 13 år sedan och läste den sista vanliga boken för 10 år sedan.

– Jag ser uruselt, jag ser inte mycket mer än skillnaden mellan ljus och mörker, säger Täppas Fogelberg.

Han jämför ögat med en biograf.

– Jag brukar likna näthinnan med en biografduk som sitter längst bak i ögat. Den består av en otrolig massa små synceller som skickar intryck till synnerven. Syncellerna är laddade med plus och minus. I mitt fall har de fått kortslutning, säger Fogelberg.

Näthinnor från foster

Med hjälp av ny teknik hoppas forskare vid Lunds universitetssjukhus hjälpa personer som lider av RP.

Forskarna vill transplantera näthinnor från aborterade foster och ersätta delar av det sjuka ögat. För att få genomföra ingreppet krävs dock tillstånd från etniska nämnden.

– Vi tror att det första ingreppet i Sverige kan göras inom några år. Först måste vi skaffa fram material och tillstånd från etniska nämnden, säger Berndt Ehinger, som leder forskningen vid Lunds universitetssjukhus.

– Näthinnan från ett foster är mindre än en vuxen persons så patienten får inte tillbaka synen på hela ögat. Men den som ser väldigt dåligt är ofta glad om han kan få tillbaka delar av synen, säger Ehinger.

Förbättrad teknik

25 personer har fått näthinnan transplanterad med hjälp av äldre teknik. Men de tidiga försöken lyckades inte. Ögat stötte bort näthinnan.

– Nu har vi förbättrat tekniken och försöken på djur går så bra att vi vågar tala om att övergå till att göra ingreppet på människor, säger Berndt Ehinger.

De första försöken ska göras på personer som ser väldigt dåligt. Näthinnan avlägsnas från fostret, prepareras och sätts in i det sjuka ögat.

Försöken kan utökas

Det är framför allt personer som lider av Retinitis Pigmentosa som blir hjälpta av den nya tekniken.

– Så småningom kanske vi kan åtgärda även andra typer av sjukdomar men det ligger långt fram i tiden, säger Ehinger.

Täppas Fogelberg kan tänka sig en operation – förutsatt att tekniken fungerar.

– Jag brinner inte för att bli provkanin, jag är inte så förtjust i skalpeller. Men om man har provat på ett tiotal personer och sett att tekniken fungerar kan jag tänka mig ett försök, säger Täppas Fogelberg.

Läs mer

Ulrika Nordin