Först och främst måste vi flytta på barnen

Publicerad:
Uppdaterad:

Integrations- minister Jan O Karlsson jämför med de rumänska barnhemmen

Integrationsminister Jan O Karlsson är väl medveten om problemen på flyktingförläggningarna.

Och att något akut måste göras.

- Det här påminner om de gamla rumänska barnhemmen, säger han till aftonbladet.se.

Jan O Karlsson säger till Aftonbladets nätupplaga att han redan har påbörjat samtal med Migrationsverket och Socialstyrelsen för att tillsammans med dem komma fram till vilka åtgärder som är nödvändiga.
Foto: JOHANNA PETTERSSON
Jan O Karlsson säger till Aftonbladets nätupplaga att han redan har påbörjat samtal med Migrationsverket och Socialstyrelsen för att tillsammans med dem komma fram till vilka åtgärder som är nödvändiga.

När Jan O Karlsson tillträdde som integrationsminister var just detta problem det som hade högst prioritet på hans lista.

- Vi har sköljts över med ett nytt problem med flyende gatubarn från Östeuropa. Vi ska dock vara på det klara över att problemen inte skapats i Sverige. Men de måste ändå självklart lösas, säger han.

Han fortsätter:

- Såna här problem kommer vi att ställas inför varje gång det kommer en flyktingvåg. Men det nya och svåra här är att det är människor med såna fruktansvärda problem, inklusive barn, säger Jan O Karlsson till aftonbladet.se.

Har du några konkreta förslag på hur de akuta problemen ska lösas?

- Vi måste först och främst flytta på barnen eftersom det är för trångt på Carlslund. Sedan ska vi tillsätta särskilda vårdinsatser för barnen. Efter det kan vi börja kartlägga varifrån de här barnen kommer så vi kan sätta in insatser redan på plats.

Hur allvarligt är problemet, anser du?

- Mycket allvarligt. Det här påminner om de rumänska barnhemmen som de flesta säkert kommer ihåg från början av 1990-talet.

Du tycker förhållandena är så avskyvärda alltså?

- Ja, det här är den fråga jag har uttalat mig om mest under min tid som ansvarig minister. Jag har påtalat att problemen är akuta och att vi måste göra något åt dem.

Jan O Karlsson säger att han redan har påbörjat samtal med Migrationsverket och Socialstyrelsen för att tillsammans med dem komma fram till vilka åtgärder som är nödvändiga.

Marcus Noterius

Publicerad: